© Istock

Hur ska jag bli av med bukfettet?

Jag kan inte längre ignorera att min mage blir allt större. Varför sätter sig allt fett just där? Och vad kan jag göra åt det?

Tyvärr har fettet en tråkig tendens att sätta sig på magen. Ofta beror det på fem faktorer: för mycket kolhydrater, för mycket alkohol, fel fettämnen, för mycket stress och för lite träning. Det positiva är att magen blir mindre om du gör något åt dessa fem punkter.

Fem faktorer som ger mer bukfetma

  • 1. För mycket kolhydraterKolhydrater från godis, kakor, läsk och andra sötsaker gör att blodsockret stiger snabbt.
  • 2. För mycket alkoholÖl, vin och sprit är gift för magen. Dels är det mycket kaloririkt, dels är alkohol ett giftämne som ökar kroppens produktion av stresshormonet kortisol.
  • 3. Fel fettämnenFör mycket mättat fett från kött, pålägg och mejeriprodukter är inte bra eftersom de innehåller mycket kalorier som sätter sig på magen.
  • 4. För mycket stressFlera studier visar att det finns ett tydligt samband mellan stress och bukfetma. Det beror i grunden på att stress ökar nivån av stresshormoner i kroppen.
  • 5. För lite träningDet är svårt att hålla fettet borta från midjan om man inte tränar och utnyttjar möjligheten att förbränna mer kalorier.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig