Under träning Tänk positivt och få mer energi.© Colourbox

Tänk positivt och få mer energi

När pulsen ökar gäller det att tänka positivt och inte låta sig nedslås.

31 januari 2019

Lär dig olika tankemönster så att du inte låter dig styras av de negativa tankarna när du är trött.

Inre dialog Den inre dialogen är de tankar som konstant snurrar runt i huvudet på dig. "Jag orkar inte mer" är ett vanligt exempel. För att prestera maximalt måste dessa tankar styras i en positiv riktning så att du inte fastnar i en negativ tankespiral. Lyckas du med det kan du faktiskt få ännu mer energi eftersom kroppen är snabb på att reagera på vad du tänker. Försök t.ex. att jobba med nedanstående tekniker.

 • Mantran eller positiva tankar

 • Rabbla ett mantra som motiverar dig att fortsätta. "Jag kan, jag vill" är ett exempel. Du kan också formulera om de negativa tankarna som kan dyka upp när du är pressad till något positivt som t.ex. "jag är outtröttlig" eller "jag har starka ben". Det låter banalt, men om du upprepar mantrat märker du snart att koncentrationen ökar.

 • Aktiv bekräftelse

 • Ge dig själv komplimanger på vägen som t.ex. "jag har aldrig löpt så bra förut" eller "min kropp blir starkare för varje steg jag tar". När du tävlar kan du få bekräftelse genom åskådarnas handklapp och ta åt dig av alla positiva hejarop. Det förstärker de positiva tankarna.

Omtolkning Omtolkning innebär att alla negativa signaler, känslor och tankar omvandlas till något positivt. Det är ofta effektivt för att påverka smärtkontroll, uthållighet, nervositet och prestationsångest. Här är fyra exempel:

 • Påminn dig regelbundet om att du tränar för att du älskar det!

 • Tänk på att fysiska obehag, som t.ex. smärta och trötthet, är bevis på att du tränar riktigt tufft. Om du tänker "sist jag kände likadant satte jag personligt rekord" eller "det är nu som träningen verkligen ger något" kan du undvika den negativa energi som kommer om du bara fokuserar på hur sliten kroppen känns.

 • Dela upp träningspasset i flera delar och förhandla med dig själv. Säg t.ex. till dig själv att "jag behöver bara ta mig upp till krönet av backen", "nu är jag halvvägs", "nu har jag nått två tredjedelar" osv.

 • Kräv bevis för dina negativa tankar - ofta reagerar du nämligen inte på fakta utan på hur du tolkar en speciell situation. Känner du att lungorna är på väg att sprängas, att du är på väg att bryta, eller att alla tittar konstigt på dig, är det dags att du frågar dig själv om det verkligen är så det ligger till. Vilka bevis finns det?

Koncentration Ska du prestera optimalt är det viktigt att du är fokuserad och inte låter tankarna glida iväg. Annars är risken stor att du tappar både fart och kraft. Håll koncentrationen genom att växla mellan att titta inåt och utåt.

 • Titta inåt

 • Gå igenom kroppen. Slappna av i axlar, armar och händer. Fokusera på andetagen och på benrörelserna. Det kommer att hjälpa dig fokusera mera på den prestation som du håller på med.

 • Titta utåt

 • Var nyfiken på omgivningen. Hur ser träningslokalen ut, människorna omkring dig eller vägen framför dig? Räkna hur många hus med skorstenar du passerar eller hur många steg du tar mellan lyktstolparna.

Le Om du känner att det börjar bli jobbigt att tänka positivt kan du ändå uppträda som en vinnare: le, räta på ryggen, klappa händerna eller gör high-fives. Kort sagt: uppför dig som om du vunnit OS-guld. På så sätt skickar du positiva signaler till hjärnan som svarar med att ge dig mer energi.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig