Mandeoverkrop, veltrænet, MÅ GERNE BRUGES
Träningsprogram Max 30 minuterInga prylarTräna var du villTräna när du vill© Istock

Mixa ditt eget träningsprogram – del 2

Styrketräning med kroppen som vikt är effektivt, gratis och oberoende av tid och plats. Men ska det vara jobbigt eller extra jobbigt? Mixa ditt eget program!

22 oktober 2015 av Kasper Danborg og Jesper U. Larsen.

Det finns mängder av bra kroppsviktsövningar som kan användas oavsett nivå. I den här serien visar vi två varianter av varje övning – en hård och en ännu hårdare. Detta är del två i serien, men om du inte var med från start så är det inte för sent att haka på.

Så här genomför du detta träningsprogram

  • Övningsval: Programmet består av fem övningar. Vid varje övning väljer du själv vilken variant du vill göra.
  • Antal repetitioner: Meningen är inte att du ska göra ett visst antal repetitioner av varje övning utan att du ska träna tills du blir utmattad. Det gör i sin tur att du kommer att orka utföra olika många repetitioner av övningarna.
  • Antal set: Om du är nybörjare så bör du börja med två set av varje övning de första två veckorna. Därefter kan du öka till tre set och senare till fyra set i takt med att du blir starkare. Vila i ungefär en minut mellan varje set.
  • Tempo: Håll ett lugnt och kontrollerat tempo under övningarna. Jobba i två sekunder åt ena hållet och i två sekunder tillbaka igen. Detta gäller för alla övningar som inte innehåller några hopp eller avstamp.
  • Teknik: Det är viktigt att du fokuserar på att utföra övningarna rätt. Du bör hellre göra ett par repetitioner färre än att du börjar fuska med tekniken. Då får du ett maximalt utbyte samtidigt som risken för skador minskar.

Del i en serie

Detta träningsprogram är en del i en serie. De andra programmen finns här:

Mixa ditt eget träningsprogram – del 1

Mixa ditt eget träningsprogram – del 3

Mixa ditt eget träningsprogram – del 4

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Varför började du med löpning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig