Man som har ont i axeln
© iStock

Så kommer du tillbaka från en skada

Om man får ont i en led eller i en sena så går det inte att fortsätta träna i flera veckor. Smärta i leder och senor är tecken på att strukturerna är överbelastade och behöver vila.

11 juni 2019 av Brian Henneberg

Vägen tillbaka efter en skada

Sättet att komma tillbaka efter en skada följer ofta ett visst mönster – oavsett skada.

Akut fas (1–2 dygn):
Smärta vid rörelse och eventuellt också i vila. Åtgärd: vila och avlastning. Eventuellt kyla och NSAID.

Subakut fas (2–5 dygn):
Smärtan har avklingat, men rörelsemönstret begränsas fortfarande av skadan. Här handlar det om lugn mobilisering och lätt belastning.

Tidig rehabiliteringsfas:
Smärta vid belastning. I den här fasen kan du påbörja specifik träning, till exempel tung, långsam styrketräning för senvävnaden samt även lite teknikträning för att återfå en bra teknik igen. Du kan även börja öka antalet repetitioner så smått.

Sen rehabiliteringsfas:
Smärta endast vid hård belastning. I den här fasen kan du börja att öka belastningen och även teknikträna med tyngre belastning.

Normalisering:
Nu är du symptomfri och kan återgå till den styrketräning som du ägnade dig åt innan skadan. Var dock uppmärksam på att det är lätt att bli skadad igen i samma kroppsdel om du fortsätter precis som förut. Det kan därför vara bra om du ändrar något i ditt träningsmönster – teknik, belastning, träningsfrekvens eller övningar. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig