Om du landar tungt på hälen med benet sträckt framför dig, så lägger du mycket belastning på knät. Det kan leda till många typer av knäskador.

Fyra löparskador som du kan undvika om du ändrar din löpstil

Alla löpare är rädda för att bli skadade, men de flesta skador kan faktiskt undvikas om man ändrar sin löpstil. Här är fyra mycket vanliga löparskador som du kan undvika med rätt löpstil.

7 april 2017 av Lasse Lyhne og fysioterapeut Christian Neergaard

Löparknä

Löparknä är en av de vanligaste löparskadorna, och den drabbar framför allt nybörjarlöpare. Skadan utmärks av smärta på utsidan av knät och beror på att det uppstår friktion mellan det tjocka senstråket på utsidan av låret och benutskottet på lårbenet. 

Risken för skadan förvärras om man löper med långa steg, och då foten sätts ned i marken långt framför kroppen (så kallad overstride). Denna löpstil ökar belastningen på knät. 

För att undvika löparknä bör man löpa med kortare steg så att foten sätts ned i marken rakt under din tyngdpunkt. Detta görs enklast genom att man ökar antalet steg.

Hopparknä

Hopparknä är en annan vanlig löparskada som även drabbar bollspelare och personer som hoppar mycket. Här sitter smärtan oftast strax under knäskålen. Återigen är det belastningen på knät som det handlar om, och även i det här fallet kan det hjälpa om man kortar ned steglängden så att foten sätts ned i marken rakt under kroppens tyngdpunkt.

Utmattningsfraktur i framfoten

För några år sedan rådde en trend att man skulle löpa på framfoten. Det skulle vara ett effektivt sätt att löpa snabbare på och slippa skador. Men om man löper på framfoten tvingas plötsligt det lite svagare skelettet i framfoten att absorbera all belastning – istället för det betydligt starkare hälbenet och den tjocka fettkudden under hälen. 

Denna löpstil ökar risken för utmattningsbrott i framfoten. Det upplevs ofta som smärta i den bredaste delen av foten – en smärta som inte försvinner trots att man är varm.

Undvik att landa på framfoten utan landa i stället mitt på foten med foten rakt under kroppens tyngdpunkt.

Inflammation i hälsenan

En lurig skada som drabbar många löpare. Löpstilen kan man påverka på två olika sätt. Löper man med långa, tunga steg som beskrivs här ovan så kommer det att öka belastningen på hälsenan. Belastningen ökar också om man löper på framfoten och aktivt sparkar ifrån från underlaget vid varje steg. Det är bättre att landa på mittfoten och lyfta upp foten från underlaget i stället för att sparka ifrån.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig