© Andreas Mikkel

Stenar & rötter

Hemligheten för att lyckas köra över partier med mycket stenar och rötter är att hålla tempot och använda cykeln och kroppen till att ta upp stötarna så man inte tappar fart.

6 september 2010
  • Slappna av i överkroppen Slappna av i överkroppen så du kan hjälpa till med både armar och ben för att ta upp stötarna från underlaget. På det sättet kan du ta dig fram smidigare i terrängen.

  • Dämpa stötarna När framhjulet stöter emot ett hinder så ska du sluta trampa för ett ögonblick för att i stället ta upp stötchocken med armar och överkropp – och hålla emot.

  • Lägg kroppstyngden mellan sadeln och styret När du kommer fram till det ojämna banpartiet blir balansen avgörande. Därför bör du resa dig upp något från sadeln och luta dig lite framåt så du hittar en bra balans mellan sadeln och styret. Stå gärna upp på pedalerna och tryck gärna lite mot sadelspetsen med låren (ger en extra balanspunkt). Ställningen gör det möjligt att balansera cykeln och förskjuta kroppstyngden från sida till sida.

  • Håll tempot Farten är viktig för att du ska ta dig fram över ojämnheterna så smidigt som möjligt. Håll därför tempot uppe och trampa ev. lite lugnare genom de ojämnaste partierna. Om du tappar farten förlorar du också kraften du behöver för att ta dig genom banpartiet.

  • Bromsa inte Undvik att bromsa när du kör över ojämna partier. Om du tycker att farten är för hög ska du bromsa in strax före de ojämna banavsnitten.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: