© Istock

Kom i gång med mountainbike

Mountainbikesporten växer så det knakar just nu nu och den är utan tvekan en av dagens hetaste actionsporter. Här får du tips och råd om hur du ska få ut optimalt av de fartfyllda träningsrundorna på leriga stigar med breda dubbdäck.

3 april 2014 av Claus Cancel - Radio24syv.

Intresset för mountainbike har ökat rejält i hela landet på senare år. Att antalet mtb-cyklister ökar märks också i många av landets stora mtb-lopp, t.ex. Cykelvasan och Mitsubishi MTB Challenge.

Fart och spänning är nyckelorden när det handlar om mountainbike. Och det är av just den anlednigen som många män lockas till sporten. Och så är det en tidseffektiv träningsform. En timmes mtb-cykling i skogen ger supereffektiv träning.

Här följer några konkreta tips om hur du ska göra för att komma i gång och cykla med breda dubbdäck på leriga stigar:

Köp en bra mountainbike redan från början!

En billig cykel av dålig kvalitet ger ingen bra körupplevelse i skogen. En bra cykel behöver dock inte vara en dyr cykel. För 7 000–9 000 kr kan du hitta en tålig nybörjarmountainbike med bra växlar och en effektiv framgaffel som står emot alla hinder i skogen.

Tänk på: En mountainbike för terrängkörning hittar du inte på stormarknaden. Köp den hos en specialiserad cykelhandlare som är insatt i sporten och som också kan hjälpa dig med reparationer.

Välj: En lätt mountainbike med en luftfjädrad framgaffel och hydrauliska skivbromsar fram och bak.

Välj stora hjul!

Den nya generationen hjul rullar lättare över alla hinder som dyker upp längs stigarna. Däremot fungerar små hjul bättre om du vill hoppa och göra olika trick. De största hjulen på mountainbikar är 29-tumshjul. De börjar bli standard även på de flesta nya cyklar. Välj sådana – eller nya 27,5-tumshjul – om du är 175 cm lång eller längre. Om du är kortare bör du ha 26-tumshjul som var standard förut.

Tänk på: Idag är det fyndläge när det handlar om begagnade 26-tumscyklar eftersom många byter till 29- eller 27,5-tummare. Om du föredrar att köra med små hjul så finns det många prisvärda köp på begagnatmarknaden.

Välj:Lätta och tåliga hjul.

Köp en aluminiumcykel!

Om du håller dig i prisklassen under 10 000 kr så är det bättre att prioritera bättre utrustning än en kolfiberram som kanske bara väger 100 gram mindre än en aluminiumram. Billiga kolfibercyklar har oftast sämre växlar, vevparti och bromsar än aluminiumcyklar som kostar lika mycket. Och det är ingen höjdare att åka runt med en Ferrarikaross om hjulen och motorn är från en Fiat 500.

Tänk på: Om du är tveksam på storleken så är regeln att mountainbiken hellre bör vara lite för liten än lite för stor.

Välj:En lätt aluminiumram.

Ladda ned snabbguiden om mountainbike

Logga in här och få konkreta råd och tips om rätt mountainbiketeknik i vår snabbguide för alla mtb-cyklister.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad vill du uppnå med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig