© Istock

Är det bättre att ha 29" hjul på mtb:n?

Jag lurar på att köpa en begagnad mtb med 26" hjul, vilket jag kan få tag på billigt. Är det ett bra köp eller är det bättre att köpa en mtb med 29" hjul?

2 november 2015

Om du är ute efter en mountainbike som rullar lätt och smidigt i terrängen, så är stora hjul med antingen 27,5 eller 29 tum klart bäst. Det kan dock finnas bra argument för att välja 26-tumshjul – förutom möjligheten att göra riktiga fyndköp. Den hjulstorleken är till exempel bäst om du är kortare än 175 cm.

Tre storlekar

  • 26 tum: Gammal standardstorlek som inte är lika populär nuförtiden. Passar bäst till personer under 175 cm. Hjulet accelererar snabbt och passar bra till hopp och trick – men det kommer till korta när det gäller övriga parametrar.
  • 27,5 tum: Mellanstorleken som har blivit en populär kompromiss. Det är lika manöverdugligt som 26-tumshjulet, men har bättre väggrepp och passar bättre i ojämn terräng än mindre hjul.
  • 29 tum: Ger det bästa greppet oavsett vilket underlag man cyklar på. Stora hjul ger mer fart och bättre flyt i mtb-spåret och man märker knappt hindren på marken. Det ger en bra körupplevelse även om man inte accelererar lika snabbt. Man kan även sakna den lekfulla känsla som en cykel med mindre hjul har.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig