Man stretchar. Vinter.
© Jakob Helbig

Håll motivationen uppe i vintermörkret

Även om det är kallt så behöver du inte sluta träna och och låta formkurvan sjunka. Aktiv Träning har valt ut sju tips som hjälper dig att hålla motivationen uppe och träna smart hela vintern.

22 oktober 2019 av Martin Kreutzer

Sju tips som håller motivation uppe i vinter 

Många upplever att det tar emot att träna ibland; i synnerhet då det är mörkt och kallt ute. Här är sju bra tips som ökar motiva­tionen.

1. Sätt upp konkreta, ambitiösa mål

Milen under 45 minuter. Springa ett maratonlopp till våren. Klara 100 kg i bänkpress. Gå ned 5 kg i vikt eller cykla Vättern Runt. Oavsett vilket mål man har bör det vara ambitiöst och realistiskt. Att sätta upp mål är något av det viktigaste som finns för motivationen. Det gör att varje enskilt träningspass blir ett viktigt steg på vägen för att uppfylla målet och därmed får träningen en större betydelse också i vardagen. Målet bör vara konkret och datumet bör inte vara allt för avlägset. Helst bör det vara något som sker redan till våren så att målet känns mer lättuppnåeligt.

2. Träna ihop med andra

Ta chansen att träna med andra. Det är bra för motivationen om man inte alltid måste kämpa i snö och kyla på egen hand. De långa träningspassen upplevs dessutom inte lika tråkiga om man har någon att prata med, och samtidigt skapar en träningsallians där man förpliktar sig att träna. Det är helt enkelt inte lika lätt att hoppa över ett träningspass när du vet att din kompis har planerat dagen för att ni ska kunna träna tillsammans.

3. Var flexibel

Planering är a och o för att lyckas uppnå ett mål, men det kan även vara bra att vara lite flexibel ibland. Om du känner dig trött och less någon dag så bör du ställa in ditt planerade tempopass utomhus, och i stället gå till gymmet och t.ex. springa på löpbandet. Om det är halt ute så ställ undan racercykeln och träna spinning inomhus i värmen. Det viktigaste är att du tränar – inte att du tränar exakt som du planerat. Alternativt kan till exempel 15 minuters trapplöpning på jobbet vara bättre än ingenting. Huvudsaken är att du behåller träningsrytmen.

4. Tävla även på vintern

Om du blir motiverad av att tävla så bör du anmäla dig till något motionslopp som arrangeras under vintern. Inom mountainbike och löpning finns det flera vintercuper där många flitiga motionärer tävlar om äran. För många är tävlingar ett sätt att hålla träningslusten uppe även under vinterhalvåret. Dessutom är tävlingar mycket effektiva träningspass. I vår välmatade tävlingskalender hittar du inspirerande vinterarrangemang över hela landet.

Få inspiration till ett motionslopp på vintern.

Man löper i mörker
© Jakob Helbig

5. Skaffa rätt utrustning

För de flesta är det motiverande att träna i nya kläder och skor. Man ser fram emot träningspassen på ett annat sätt om man genomför dem i nya skor eller i en ny snygg jacka. Till vinterträning behövs det dessutom oftast nya, fräscha prylar. Du kommer t.ex. inte långt på hala vintervägar utan löpskor med dubbar.

6. Följ din utveckling

Det är inte mycket som är så motiverande som att lyckas förändra något till det bättre. När ännu ett träningspass väntar är det lättare att komma ut om träningseffekten går att mäta. Börja gärna vintersäsongen med ett formtest där du löper en testrunda i full fart, eller ställ dig på badrumsvågen och notera resultatet. Mät sedan fortlöpande, ungefär var fjärde vecka, för att se vilken effekt träningen har.

7. Sov!

Sömnen är avgörande för motivationen. Lider du av sömnbrist saknar du den ork och energi som behövs för att träna. Dessutom innebär för lite sömn att din fysiska och psykiska återhämtning försämras. Det går ut över formen och gör att skaderisken ökar. Du vet att du sover tillräckligt om du vaknar av dig själv, pigg och utvilad, innan väckarklockan ringer.

14 tips till en bra nattsömn.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig