Kvinna som löper i stan
© iStock

Tre roliga stadslöprundor

I stan finns det massor av spännande utmaningar som kan göra löprundan mycket roligare. Här är våra tre bästa tips för hur du förvandlar en småtrist stadslöprunda till ett mer actionfyllt och lekfullt löppass.

2 september 2019 av Jesper U. Larsen

Så blir löpningen mer lekfull

Om man bor mitt inne i en stad kan det vara svårt att hitta en naturskön terrängslinga i närheten, och man får nöja sig med att drömma om ringlande stigar, branta backar, omkullfallna träd och andra naturliga ingredienser som sätter piff på löpträningen. 

Men med lite fantasi och gåpåaranda kan du göra om din annars lite monotona, rutinartade löprunda i stan till en annorlunda, utmanande och supereffektiv ”urban trailrunda”. Dvs. en löprunda som innehåller i stort sett alla de moment som en actionfylld terrängslinga i skogen bjuder på.

Här är våra tre bästa tips på hur du kan väcka liv i dina stadslöprundor.

1. Nudda inte strecken 

Trottoarer är inte direkt något superbra löpunderlag eftersom det extremt hårda betongmaterialet sliter hårt på benen, samtidigt som man måste se upp för hål och sprickor, fotgängare med barnvagnar, hundar och andra hinder. 

Men det går faktiskt att utnyttja trottoarerna till träning. Bara det finns tillräckligt med utrymme passar det nämligen bra att använda skarvarna mellan betongplattorna till lite koordinationsträning, vilket förbättrar kopplingen mellan hjärna och muskler. 

Denna form av träning gör att du flyttar benen snabbare även då du springer som vanligt, och därmed kommer du att löpa snabbare, effektivare och mer dynamiskt. 

Gör så här:
  1. Löp med supersnabba och superkorta steg där du t.ex. tar ett steg per betongplatta och fokuserar på att flytta benen så snabbt som möjligt. Eller hoppa mellan betongplattorna.
  2. Gör 4–5 korta sekvenser à ca 10 sekunder av övningarna.

2. Ta trappan 

Det är inte särskilt svårt att hitta trappor i en stad, och i stället för att löpa förbi dem kan du utnyttja dem till ett pulshöjande och garanterat svettigt trappträningspass. 

Förutom att det ger utmärkt konditionsträning bidrar trapplöpning till att du får ett bättre frånskjut och att din löpstil blir mer kraftfull. 

Även bålmusklerna stärks – något som du kommer att ha särskilt stor nytta av under långpassen då kroppen har en tendens att sjunka ihop. 

Gör så här:
  1. Leta upp en lång, brant trappa utan för mycket folk så att du kan löpa utan att bli hindrad.
  2. Sprinta uppför trappan i 20–30 sekunder – ta ett steg i taget och löp med så snabba steg som möjligt. Jogga sakta ned igen och upprepa.
  3. Variera ev. genom att ta längre steg och därmed fler steg i taget.
  4. Trapplöpning är grymt jobbig, så var inte för ivrig i början. Börja med några få intervaller, och öka antalet efterhand som du blir starkare. 

3. Utse en medtävlare

Precis som med trafikljus kan andra trafikanter användas för att skapa ett roligt och annorlunda fartlekspass. 

Till skillnad från intervallträning är fartlek osystematiskt uppbyggt. Det improviserade upplägget gör träningen till en lek och du glömmer hur långt och snabbt du springer. 

Resultatet blir att du får ett suveränt intervallpass där både tiden och sträckan flyger fram. 

Gör så här:
  1. Utse en fotgängare längre fram till ett riktmärke som du jagar i full fart. När du har jagat ikapp fotgängaren kan du slappna av en kort stund, innan du utser nästa riktmärke och sprintar vidare till det.
  2. I rusningstid kan du dessutom ta upp kampen mot en buss, en bil eller en cyklist, som du säkert kommer att hinna ikapp när trafiken tjocknar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig