© Istock

Vilka löparprylar behöver jag ha till trailrundorna?

Jag har flyttat ut på landet och vill gärna komma i gång med traillöpning. Är det några speciella prylar som jag behöver ha?

Det är inte nödvändigt att köpa en massa prylar för att komma i gång med traillöpning. Du kan lika gärna använda dina vanliga löparprylar och kläder så länge de tål att tvättas.

Men behöver du några nya löparprylar så finns det självklart massor av saker som kan göra löparrundorna i terrängen ännu roligare. Ett par trailskor med kraftiga dobbar gör t.ex. att du kan ta dig fram överallt i skogen oavsett väder och utan att halka omkull.

Rätt klädd för trailrundan

  • Trailskor: Riktiga trailskor har kraftiga dobbar under sulorna, förstärkningar som skyddar både skor och tår, samt smutsavvisande material i ovandelen. De är med andra ord dina bästa vänner i terrängen. Det finns även vattentäta trailskor. De är dock inte särskilt luftiga.
  • Keps: En keps är bra att ha om du löper i tät skog. Kepsen skyddar mot rivsår och slag från piskande grenar. Dessutom värmer kepsen huvudet och skyddar mot de solstrålar som når in mellan träden.
  • Vantar: Ett par tunna fingervantar kan vara bra att ha om man springer genom taggiga buskage, i leriga branter eller på vassa stenar. Ett par arbetshandskar som finns att köpa på byggvaruhusen, alternativt ett par kraftigare cykelhandskar, kan också fungera.
  • Vätskebälte: Med ett vätskebälte är det lätt att ta med sig energigelé, mobil och kanske lite vatten på rundan. Det är bra om man löper i okänd terräng där rundan kan bli extra lång, eller där man riskerar att hamna vilse.
  • Gps-klocka: En gps-klocka ger både värdefull information och hjälper dig att hitta hem om du springer vilse. Välj en klocka med barometrisk höjdmätare så att du kan hålla koll på höjdmeterna.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig