Dra till skogs Traillöpare håller gärna till i skogen där smala stigar och mountainbikespår är perfekta för att träna benmusklerna.

Vad innebär traillöpning?

Jag har länge undrat vad traillöpning innebär. Vad går det ut på?

20 augusti 2013 av Jannik Petersen

Trail, trailrunning,

traillöpning

eller terränglöpning – kärt barn har många namn. Trail är den diametrala motsatsen till den löpning som de flesta av oss brukar ägna oss åt på asfalts-, grus- eller parkvägar.

Traillöpare föredrar istället att dra till skogs och utmana naturen på dess egna villkor. Det kan innebära stigar, obanad terräng, backiga naturområden, berg eller fjäll – överallt där det är allt annat än platt. Ju tuffare och svårframkomligare terräng, desto roligare och bättre träningseffekt är många traillöpares devis.

Traillöpare tvingas då och då hoppa över vindfällda trädstammar eller porlande bäckar, sicksacka mellan träd och följa smala stigar som ringlar sig upp, ned och på tvären i backarna. Löprundan blir därför både omväxlande och rolig.

Här är några av landets roligaste och garanterat mest utmanande traillopp: 1 Icebug Xperience West Coast Rock Trail Loppet hålls i kustlandskapet i Bohuslän och det som skiljer det här loppet från andra är just kustlandskapet. Tävlingen består av tre dagsetapper på sammanlagt 75 kilometer. Tävlingsdatum: 2-4/9. icebugx.se

2 Sportsgym Trail Krävande löpning på varierat underlag i den kuperade Frösöskogen i Jämtland. Det finns två olika distanser att välja mellan: 5 eller 10 km, vilket gör att alla kan vara med. 17/9. sportsgym.nu

3 Åre XCO Run Den tuffa trailbanan vid Åreskutan avslutas med en brant uppförsbacke till lyxhotellet Copperhill. 9 km är distansen som gäller. 24/9. aretrailrun.se

Aktiv Tränings redaktion värmde upp inför trailsäsongen med en runda i skogen tillsammans med en superduktig traillöpare, och alla imponerades av hur snabbt han kunde löpa i utförsbackarna – oavsett hur brant det var.

Video på traillöpning

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig