© Istock

Så bra är löpning för knäna egentligen

Att löpning är skadligt för knäna är en vanlig kommentar, men nu pekar forskning på att det kanske förhåller sig precis tvärtom.

11 juli 2018 av Lasse Lyhne

Det är ett vanligt antagande att löpning är tufft för knäna. Men nu visar forskning något helt annat. I en studie publicerad i onlinetidsskriften Arthritis Care & Research undersökte forskarna 2 637 äldre med en snittålder på 64 år, och upptäckte att de som någon gång löptränat i sitt liv, hade mindre besvär med knäna, jämfört med de som aldrig hade löptränat.

Forskarna delade in löparna i tre grupper beroende på hur mycket de hade löptränat i sitt liv och till forskarnas stora förvåning upptäckte de att de som hade löptränat mest, var de som hade minst värk i sina knän, medan de som aldrig hade löpt hade mest besvär med knäna.

Och faktiskt så visade det sig att gruppen som fortfarande löptränade också var den som hade minst besvär med sina knän. Skälet till att fortfarande löptränade kan dock också vara just för att de inte hade besvär med sina knän.

Så många hade värk i sina knän

Aldrig löptränat: 41,1 procent Löptränat litegrann: 34,9 procent Löptränat måttligt: 39,2 procent Löptränat mycket: 31,3 procent Löptränar fortfarande: 21,1 procent

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig