Är det bra att äta värktabletter inför ett maratonlopp?

Jag har läst att en del löpare äter värktabletter före maratonlopp för att slippa få ont. Är det något ni rekommenderar?

Nej, uthållighetsidrott och smärtstillande medicin är ingen bra kombination.

En del löpare stoppar i sig piller av typen NSAID – också känt som ibuprofen, diklofenac och acetylsalicylsyra – i förebyggande syfte eller för att kunna springa trots en skada. Men genom att dämpa värken med piller ignorerar man kroppens signaler och riskerar att förvärra situationen ytterligare.

Dessutom kan NSAID skada njurarna och irritera mag-tarmkanalen. Värktabletter kan också ge saltbrist – vilket inte alls är bra för tävlingslöpare.

OKEJ MED VÄRKTABLETTER:

  • Före tävling: Om du får en överbelastningsskada under en träningsperiod, så kan 3–4 dagar med värktabletter i kombination med avlastning vara bra. Följ upp med alternativ träning som inte belastar skadeområdet. Förstahandsval: NSAID (t.ex. ibuprofen).
  • Under tävling: Du kan gärna ta en värktablett mot t.ex. huvudvärk, tandvärk eller öronvärk som inte riskerar att förvärras av fysisk aktivitet. Förstahandsval: paracetamol.
  • Efter tävling: En enda dag med inflammationshämmande medicin efter ett lopp är bra mot akut överbelastning. Men inte längre, för då återhämtar du dig sämre. Förstahandsval: acetylsalicylsyra.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad vill du uppnå med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig