Great North Run, England

I ett av världens mest prestigefylllda halvmaratonlopp, Great North Run i Storbritannien, löper deltagarna över den ikoniska bron Tyne Bridge i Newcastle.

© Great North Run

Världens sex häftigaste halvmaratonlopp

Vi älskar att springa halvmaraton, och det blir bara bättre av att man får uppleva nya platser samtidigt. Vi guidar dig till de sex häftigaste halvmaratonloppen i världen!

27 mars 2017 av Lasse Lyhne

Löparresor kan vara fantastiska upplevelser där man får se nya platser och ingå som en del i ett större evenemang och skapa nya band med dem man löper tillsammans med. Här är sex häftiga halvmaraton som är väl värda att resa till.

Göteborgsvarvet
© Göteborgsvarvet

1. Göteborgs­varvet

Göteborgsvarvet är världens största halvmaraton mätt efter deltagarantal. Det är ett gigantiskt evenemang där halvmaratonlöparna springer genom Göteborgs centrum och på båda sidor om Göta älv. Loppet hade premiär redan 1980. Då deltog 1 800 tappra löpare.

 • Tävlingsdatum: 20 maj 2017
 • Antal deltagare: 64 500

Copenhagen Half
© Copenhagen Half

2. Copenhagen Half

Copenhagen Half genomfördes första gången 2014 i samband med världsmästerskapen i halvmaraton. En nyhet då var att arrangörerna lät motionärerna starta samtidigt som elitlöparna. Det blev en stor succé och lade grunden till det som sedan dess har varit Danmarks största individuella löpartävling – och Danmarks enda lopp med internationellt format och erkännande. Copenhagen Half fick som första lopp i Norden ett s.k. silvercertifikat av det internationella friidrottsförbundet. Banan är flack och snabb och stämningen på broarna vid Kongens Nytorv är hög.

 • Tävlingsdatum: 17 september 2017
 • Antal deltagare: 25 000

Great North Run
© Great North Run

3. Great North Run

Världens näst största halvmaratonlopp är också ett av de mest prestigefyllda. Loppet har de senaste åren vunnits av prominenta världslöpare som Mo Farah, Haile Gebrselassie och Paula Radcliffe. Loppet genomförs i Newcastle i nordöstra England.

 • Tävlingsdatum: 10 september 2017
 • Antal deltagare: 54 000

City-Pier-City
© City-Pier-City

4. City-Pier-City

Utsett till Europas bästa halvmaratonlopp. Loppet i den holländska staden Haag är en skarp kontrast till stadens lite småtråkiga image som administrativ huvudstad. Drygt 20 000 deltagare – och många fler åskådare – ger en festlig inramning längs den flacka och snabba banan. Det har satts många personliga rekord i Haag, och när det inte blåser för mycket är det en av världens snabbaste halvmaratonsträckor.

 • Tävlingsdatum: 11 mars 2018
 • Antal deltagare: 21 000

Rock 'n' Roll Las Vegas
© Ryan Bethke/Rock ‘n’ Roll Marathon Series

5. Rock 'n' Roll Las Vegas

Det blir knappast mycket festligare än så här. Las Vegas Half Marathon går bland annat längs den berömda Las Vegas Boulevard. Det är ett kvällslopp och mörkret lyses upp av massor av belysning och fyrverkerier, medan musiken och den festglada publiken gör att banan aldrig känns tråkig.

 • Tävlingsdatum: 11 november 2017
 • Antal deltagare: 25 000

Disneyland Paris Half
© Disneyland Paris Half

6. Disneyland Paris Half

Paris stora halvmaratonlopp förtjänar definitivt en plats på den här listan. För de löpare som reser med familjen är loppet som går genom Disneyland i den franska huvudstaden ett perfekt resmål. Loppet hade premiär i fjol. Banan går genom parken och närliggande hotellanläggningar.

 • Tävlingsdatum: 24 september 2017
 • Antal deltagare: 12 000

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig