Distraktioner
Distraktioner

Musik på löprundan kan vara både bra och dåligt. Om du är ute på en helt ny löprunda kan det vara värt att lämna hörlurarna hemma. 

© iStockphoto

Därför ska du inte lyssna på musik när du springer

Motiverande musik på löprundan kan vara peppande, men enligt nya rön finns det definitivt också en baksida av medaljen.

16 februari 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Bra musik kan vara bra för att öka motivationen under löprundan, och flera studier visar också att musik kan öka både hastigheten och glädjen när man löptränar.

Men enligt nya rön från University of Florida, så verkar musik också kunna öka risken för skador.

Detsamma gäller för visuella distraktioner, som t.ex. att titta på TV på löpbandet eller springa i en främmande stad med massor av nya ljud- och synintryck.

Tyngre steg ökar skaderisken

I studien fick försökspersonerna, som alla var flitiga löpare, köra tre pass på ett löpband. Först helt utan distraktioner, sedan ett pass då de fick hålla koll på bokstäver på en skärm och till sist ett pass då de skulle lyssna efter vissa ord i en uppläsning.

Forskarna upptäckte att när löparna blev distraherade visuellt eller auditivt, så blev deras steg och landningar tyngre, deras andning blev tyngre och deras puls steg.

Allt detta är faktorer som potentiellt kan öka risken för skador.

”En del av de sakerna kan man inte göra så mycket åt, mer än att möjligtvis minimera de kumulativa effekterna. När man t.ex. är ute på en helt ny löprunda i en kaotisk miljö, så kan det vara bra att undvika att lyssna på något som kräver ytterligare uppmärksamhet – t.ex. en ny låtlista eller en podcast,” säger Daniel Herman vid Florida University, som var ledare för studien.

Källa: Association of Academic Physiatrists (AAP)

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Använder du någon teknikpryl för att registrera din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig