© Andreas Mikkel

VIDEOTIPS: Så cyklar du som ett proffs

Här får du sex körtips i form av enkla steg för steg-videor, så att du lätt kan träna tekniken – och rulla fram säkrare på landsvägarna med mer ork och energi.

22 juni 2017 av Christian Hougaard, Niels Christian Thalund

Oavsett om du föredrar att susa fram på landsvägscykeln ensam eller i en grupp, så finns det en rad körtekniska detaljer som du har nytta av att ha koll på. Här är sex körtips i form av enkla steg-för-steg-videor, så att du lätt kan träna tekniken – och rulla fram säkrare på vägarna med mer ork och energi.

1. Nödstopp

På en racercykel är farten a och o, men då och då uppstår det situationer som kräver en blixtsnabb inbromsning. Rätt utförd kan även en inbromsning i mycket hög fart göras effektivt på bara några meter – och därmed undviker du att köra in i cyklisten framför eller krocka med en hund som plötsligt hoppar ut på cykelvägen. 

2. Stå på pedalerna

När du står upp och trampar överför du mer kraft direkt ner i pedalerna. Att stå gör även att du får bättre kontroll och balans på cykeln när du inte trampar runt pedalerna. Det är särskilt bra på tekniska partier eller ojämna underlag. 

3. Stå upp och trampa – i uppförsbackar

I branta uppförsbackar är det viktigt att kunna stå upp på pedalerna och lägga mer kraft på tramptagen. 

4. I tvära kurvor

Ju snabbare du klarar av kurvorna, desto snabbare kan du få upp farten igen. 

5. Långsam körning

När man kör riktigt långsamt så blir det mycket svårare att hålla balansen, och det är därför bra att träna på det. Om du förbättrar din balans på cykeln så får du också bättre styrförmåga och kontroll när du kör snabbt. Det är därför bra att träna balansen regelbundet.

6. Kör över kantsten

Du klarar säkert av att köra över kantsten utan någon form av teknikträning, men det sliter på cykeln, hjulen och däcken – och risken för punktering eller att du ska köra omkull är stor. Med rätt teknik kan du dock köra över kantsten utan problem. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig