Växla ned Växla ned innan du börjar köra uppför backen så att du kan hålla en hög kadens hela vägen upp. Pröva att köra uppför backen med minst 70 tramptag per minut.

Uppför på lätta växlar

Kör du på lätta växlar i uppförsbackarna så undviker du att få mjölksyra i benen och du kan trampa snabbare uppför. Du sparar också krafter så att benen orkar trampa längra. Taktiken är särskilt effektiv när du cyklar i kuperad terräng.

14 juni 2011

När du cyklar uppför på lätta växlar och hög kadens så minskar belastningen på musklerna. Det innebär att mjölksyrekoncentrationen i musklerna blir mindre jämfört med om du trampar uppför på tunga växlar. Därmed tröttas inte musklerna ut lika snabbt och du orkar cykla längre tid.

Gevinster

Musklerna belastas mindre vilket gör att du undviker att dra på dig mjölksyra i backarna. Samtidigt sparar du energi så att du har krafter kvar i slutet av cykelturen.

Sådan gør du

  • Byt till en lättare växel precis innan du kommer fram till backen eller när det börjar bli riktigt brant. Är du van vid backen så kan du välja en växel som du vet att du orkar hålla hela vägen upp.

  • Pröva att hålla samma kadens (trampvarv/ min) i backen som på vanliga vägar. Sikta på minst 70. Om kadensen börjar att sjunka, och om belastningen i lårmusklerna ökar, så växlar du ned ännu mer.

  • Sitt och trampa uppför backen. Ställ dig bara upp under korta perioder om musklerna behöver lite avlastning. Växla upp innan du reser dig så att du utnyttjar energiöverskottet som du får av att stå och cykla.

  • Lägg inte av när du närmar dig slutet av backen utan se till att hålla farten. Strax före krönet växlar du upp och reser på dig så att du får med dig farten över krönet.

OBS Den här tekniken är mest ekonomisk om du kör i många tuffa uppförsbackar. Kör du en kortare tur med få och snällare backar kan du mycket väl använda lite tyngre växlar. De tunga växlarna tar dock mycket mer på krafterna. Cyklar du långt bör du vänta med att använda de tunga växlarna till slutet av passet.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket är ditt favoritredskap till styrketräning

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig