Tre kvinnor cyklar

Allt fler kvinnor upptäcker att cykling är en effektiv, praktisk och mycket social träningsform.

Allt fler kvinnor cyklar

Natur, action och kvinnor är enligt experterna framtidens cykeltrender.

21 december 2017 av Lasse Lyhne, Niels C. Thalund, Hans W. Gottlieb & Jesper U. Larsen

Årets största cykeltrender

När det gäller motionscykling har de trender och strömningar som tros bli populära under 2018 redan visat sig på senare år. Men de spås att växa sig starkare och tros påverka cykelbranschen ännu mer nästa år.

Inte minst utvecklingen med fler kvinnliga landsvägs- och mtb-cyklister tros öka ännu mer 2018. Kvinnorna har på allvar fått upp ögonen för nyttan av cykelträning, och det dyker regelbundet upp mer eller mindre organiserade cykelgrupper för kvinnor. Antalet kvinnliga deltagare ökar också i flera av t.ex. Vätternrundans lopp. Det gäller bl.a. i Halvvättern där kvinnorna ökat från 37 till 41 procent mellan 2011 och 2016. I gruppen under 40 år är kvinnorna nu till och med fler än männen!

”Jag tror att det handlar om att cykling är roligt, utmanande och skapar gemenskap. Det är inte bara kvinnor med cykelkorg som deltar, utan många är både vältränade och aktiva som trampar fort”, sa Gunilla Brynell Johansson, vd för Vätternrundan i en intervju nyligen.

Kvinnornas aptit på cykling drivs mycket av det sociala inslaget och gemenskapen under cykelrundorna – oavsett om det handlar om landsvägscykling eller mountainbike.

Natur och frihet

Just detta fokus på helt andra parametrar än fart, tider, prestationer m.m. bidrar också till att driva på utvecklingen inom motionscyklingen. Det har uppstått en slags motreaktion mot de i mångas ögon allt mer tävlings- och prestations­inriktade tendenser som kan ses hos helt vanliga motionscyklister.

Fokus kommer att flyttas från snabba klungkörningar, disciplinerad gps-navigering och ambitiösa tävlingsliknande träningspass. I stället kommer upplevelsefyllda cykelrundor på trafikbefriade och natursköna vägar med social gemenskap och trivsel ligga till grund för en hälso­sam och bra cykelträning.

Den utvecklingen går hand i hand med de nya cykelmodeller som utvecklas: nuförtiden använder som bekant allt fler cyklar med bredare däck, bättre väggrepp, skivbromsar som ger en bekvämare körställning om man vill cykla på grus- och skogsvägar och småstigar. Denna typ av cykling har en stark social prägel och bjuder in till nya äventyr och bra upplevelser. Kort sagt: välmåendet får en boost.

Slow cycling kallar Rob Sped­ding, redaktör på den internationella tidningen Cycling Plus och cykelsajten Bike Radar, denna trend eller ”rörelse” om man så vill.

– Vi påminns helt enkelt om varför vi älskar cykling i sin renaste form. Man får frisk luft, håller sig i form och dessutom är det roligt. Man mår mycket bättre, säger han.

Den trenden är på stark frammarsch just nu i flera länder – inte minst i USA. Men även på våra breddgrader där allemansrätten råder och 21 procent av de allmänna vägarnas totala längd består av grusvägar, så spår experter och branschfolk att vi kommer att få se samma sak.

Action för cyklisterna

Även mountainbikesporten spås en fortsatt utveckling under 2018, enligt experterna. Ingen cykeltyp har haft så stor påverkan på cykel­utvecklingen som mountainbiken och trots att cykeltypen introducerades redan på 80-talet så är den fortfarande lika trendig – inte minst för att allt fler fjäll- och motionsanläggningar i Sverige skapat s.k. bike parks på senare år: du är ute i naturen, långt borta från trafiken och kör med dina kompisar. Och alla kan vara med. Om en mtb-led t.ex. är för svår väljer man bara en lättare. Moun­tain­bike passar alla – såväl nybörjare som erfarna.

Tre trender vi tror på

Fler kvinnor börjar cykla

Både trä­nings­utbytet OCH det sociala väger tungt för kvin­nor­nas cykelintresse.

”Slow cycling” i naturen

Tillbaka till upplevelser och social samvaro – och bort från trä­nings­press och tidsbrist.

Mtb behåller greppet

Tempofylld och rolig träning där alla kan vara med..

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig