Har träningen ingen effekt på dig? Det här kan vara orsaken

Har din träning ingen effekt, så är du kanske en non-responder. Den goda nyheten från forskarna är att du kan bli en responder ...

11 januari 2017 av Jesper U. Larsen

Alla kan tappa lusten att träna om man aldrig märker några framsteg, trots att man tränar flitigt och följer alla råd. 

Personer som inte reagerar på träning brukar kallas för non-responders, och nu har kanadensiska forskare presenterat goda nyheter för dessa: man kan mycket väl vara non-responder i en träningsform och responder i en annan. Om man får ut för lite av sin träning, så finns det alltså ingen anledning att ge upp – man kanske bara ska byta till en annan träningsform.

Så genomfördes försöket

21 män och kvinnor fick efter noggranna tester av sin fysiska status genomföra två mycket olika träningsprogram, bägge pågick i tre veckors tid.

I det ena upplägget låg tonvikten på uthållighetsträning, där deltagarna tränade fyra gånger i veckan på en motionscykel i ett måttligt tempo. I den andra gruppen fick deltagarna träna HIIT, dvs. korta högintensiva intervaller, fyra gånger i veckan.

Stora individuella skillnader 

Bägge uppläggen gav totalt sett bra resultat. Men när man tittade närmare på siffrorna, så fanns det stora individuella skillnader.

Omkring en tredjedel av deltagarna hade inte fått ut särskilt mycket av uthållighetsträningen, och lika många hade tränat HIIT utan nämnvärd effekt. Men alla hade gjort framsteg med minst en av de två träningsformerna.

Forskarnas slutsats blev därför att träning har effekt på alla – bara man väljer rätt träningsform.

Källa: PLOS ONE 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad vill du uppnå med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig