© Istock

Så ska du stå och vila

Med rätt kroppshållning återhämtar du dig snabbare under pausen mellan intervallerna.

2 november 2019

Du har just avslutat ett tufft löpintervall om fyra minuter och har tre minuter på dig att hämta andan innan det är dags att gasa på igen. Frågan är vilken viloställning som är bäst för kroppen innan det är dags att löpa nästa intervall: stående med händerna knutna bakom nacken eller stående framåtböjd med händerna på knäna?

Det har amerikanska forskare studerat. Och resultatet var entydigt: de försökspersoner som stod framåtböjda under vilan mellan ett antal fyraminutersintervaller, sänkte i genomsnitt sin puls med 22 slag mer än de löpare som stod upprätt och pustade ut. De förstnämnda kunde därmed pressa sig hårdare under de efterföljande intervallerna.

Detta sker i kroppen när du står framåtböjd

  • En framåtböjd ställning sänder signaler till hjärnan om att stänga av det sympatiska nervsystemet, som annars får pulsen att öka. Nu aktiveras istället det parasympatiska nervsystemet som bl.a. ger ett lugnare andningsmönster och en lägre puls.
  • En framåtböjd ställning gör att magmusklerna kan pressa ut lite mer koldioxid ur kroppen varje gång man andas ut. Det gör att pulsen sjunker snabbare.
  • Mellangärdets position gör enligt de ansvariga forskarna för studien att man kan få ned lite mer luft i lungorna för varje andetag man tar.

Source #Western Washington.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig