© Sigurd Høyen

Crossfit i vardagsrummet

Här får du ett effektivt crossfitprogram som du kan göra hemma. Oavsett om du är en van crossfitutövare eller om du aldrig har prövat crossfit förut, så får du ett effektivt träningspass.

3 april 2014 av Jannik Petersen og Fredrik Ægidius

Behöver man inte en massa utrustning som kettlebells, skivstänger och tunga viktskivor för att trän crossfit? Nej, det går lika bra att utöva den trendiga träningsformen hemma i vardagsrummet utan några träningsredskap.

Det finns en rad olika crossfitövningar att välja på, och många av de effektivaste kan utföras endast med din egen kroppsvikt som motstånd. Här är fem superbra övningar som kräver ett minimum av prylar och som på bara 10 minuter ger dig ett allsidigt träningspass.

Crossfit innebär styrke- och konditionsträning på samma gång

Det bästa med crossfit är att man på kort tid kan träna hela kroppen. Crossfit består av så kallade flerledsövningar, dvs. övningar som aktiverar många av kroppens leder samtidigt.

Det innebär i sin tur att många muskler aktiveras på samma gång – och när de gör det så ökar dessutom pulsen betydligt. Crossfit ger därför både styrke- och konditionsträning på samma gång.

Träna crossfit med vikter

Allt eftersom du utvecklas från en otränad nybörjare till en härdad crossfitutövare kan du gärna börja med att lyfta tyngre vikter – för att du ska få lite tuffare utmaningar som passar din nyvunna styrka.

Om du har hantlar, kettlebells eller något liknande hemma så kan du gärna använda dem, men det går lika bra med en pall, en låda eller något av dina barn i lagom storlek!

Om du redan är igång och tränar crossfit flera gånger i veckan så känner du säkert igen några av övningarna i vårt program. Andra övningar är kanske nya för dig och ger dig utmaningar som utvecklar din styrka. Och har du inte möjlighet att besöka gymmet i dag av någon orsak, så hittar du här ett perfekt nödträningsprogram som du kan göra hemma.

Logga in här och ladda ned en rad olika crossfitövningar som du kan göra hemma

Har du inte upprättat någon profil så kan du snabbt skapa en profil här – det är gratis Klicka på "Ladda ned artikel" – så kan du fortsätta därifrån.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad vill du uppnå med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig