Stort test: Underställ för träning i kyla

När det är kyligt ute kommer de långärmade underställströjorna bäst till sin rätt. De ska både transportera bort svetten från huden och hålla överkroppen varm. Vi har testat årets bästa underställ.

3 mars 2015 av Martin Kreutzer

Rätt klädsel är viktig när man tränar i kyla. Då är svetten och fukten den stora fienden eftersom den gör att man snabbt blir nedkyld. Och förutom ett vindskyddande ytterlager är i synnerhet underställströjan, som bärs som innersta lager direkt mot huden, viktig för att man ska hålla sig torr och varm. I det här testet har vi därför fokuserat mest på hur torr eller fuktig respektive underställströja blir när man tränar.

Skillnaden är stor, oavsett om det är syntetiska material eller ull i tröjorna, och materialets vävteknik spelar också stor roll. Tröjor med glatta ytor känns generellt fuktigare och svalare än sidenmjuka tröjor, vars flossade insida inte ligger an direkt mot huden.

Testet avslöjar också många andra viktiga detaljer. Efter att ha testat alla underställ är slutsatsen att en liten högre halvpolokrage och lång dragkedja gör att plaggen blir ännu mer funktionella. Med det i åtanke blev det också enklare för testarna att utse vinnarna i tröjtestet.

Hitta ett underställ som passar till dig

Ladda ned pdf:en nedan och ta del av vårt stora test av 19 underställ för träning i kyla.

Så testar Aktiv Träning

Vi testar de mest relevanta modellerna på marknaden och försöker i möjligaste mån att presentera tröjornas styrkor och svagheter, så att du kan göra det bästa valet och köpa den underställströja som passar bäst just för dig. Våra testare har många års erfarenhet av träning i kyla och den här gången har de fokuserat extra på att testa tröjorna under uthållighetsträning som löpning, längdskidåkning och cykling. Då svettas man som bekant rejält vilket direkt avslöjar styrkor och svagheter i ett underställ. Årets urval av underställ är så varierande att det inte går att utse en enda solklar vinnare. Varje tröjas konstruktion har en avgörande betydelse för om den motsvarar kraven. Under intensiva träningspass och i milda temperaturer blir svettransporten extremt viktig, medan det i kyla och då tempot är lågt till måttligt är viktigare att tröjan är varm och skön, samt har detaljer som gör att värmen kan regleras. Ta hjälp av det här testet och tänk igenom just dina behov så kommer du garanterat att hitta din egen favorittröja.

TESTKRITERIER Vi har testat alla underställ utifrån följande kriterier:

  • Passform och komfort: Sitter tröjan bra och bekvämt? Har den sömmar som kan skava, eller andra irriterande detaljer?
  • Svettransport: Kan svetten förångas eller känns det instängt i tröjan? Och hur känns tröjan mot huden när du börjar svettas?
  • Funktionella detaljer: Finns det några små detaljer, som gör att tröjan är bättre än genomsnittet? T.ex. ett välfungerande tumgrepp, en funktionell krage med dragkedja, smart placerade nätvävspaneler och varierande isolering på överkroppen.
  • Värmeförmåga: Det spelar stor roll hur varm tröjan är (torr eller fuktig), hur snabbt den torkar och hur den generellt skyddar mot eventuell nedkylning.

PRIS Det är de vägledande priserna som anges – ofta är dock modellerna billigare i butikerna eller på nätet.

SLUTBEDÖMNING Produkternas slutbetyg bygger på en helhetsbedömning av användarupplevelsen med tonvikt på alla olika testkriterier.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket är ditt favoritredskap till styrketräning

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig