© Istock

Hälsoappen som styrs av ditt dna

Snart kan du få råd för din träning och hälsa som är baserade på ditt eget dna.

12 februari 2015

Smarta mobiler och andra elektriska prylar har gjort det möjligt att mäta och analysera allt från hastighet och distans på träningsrundorna till sömnkvalitet, stressnivåer och humör. Fenomenet kallas selftracking – egenmätning – och utvecklingen har bara börjat.

Ett av de senaste tillskotten är en applikation som, med hjälp av en persons dna, sägs kunna ge personliga hälsotips. IBM har investerat massor i appen, Pathway Panorama, som lanseras på marknaden senare i år.

– Genom att mäta allt om oss själva försöker vi att hålla oss friska och starka längre och få ut maximalt av våra liv. Dessutom har gentester blivit billigare och de spelar därför en allt större roll för vår önskan om att optimera oss själva. Det är dessa två trender som möts i den här appen, säger frilansjournalisten Anders Höeg Nissen, som bl.a. skrivit en bok om egenmätning.

Appen sägs kunna svara på frågor om t.ex. sömnbehov, optimal kostsammansättning och behovet av motion.

Tre egenmätningsprodukter på gång

  • Dna-styrd app:Hälsoappen Pathway Panorama använder sig av ditt dna i form av ett blod- eller salivprov. Resultatet matas in i IBM:s superdator Watson tillsammans med upplysningar om din livsstil och träningsdata från t.ex. ett aktivitetsarmband. Det ska räcka för att appen ska ge exakta upplysningar om din hälsa och svara på konkreta frågor – t.ex. hur mycket du bör motionera varje dag.
  • Kaloriarmband:Trött på att räkna kalorier? Då kan armbandet Airo vara en uppfinning för dig. Utvecklarna hävdar att egenmätaren kan mäta vad du äter via huden – och se exakt hur många kalorier du har intagit. Produkten har dock inte lanserats ännu men vissa experter tvivlar på trovärdigheten.
  • Intelligent löpsko:Institutet för biomekanik i Valencia har i samarbete med skoföretaget Kelme utvecklat prototypen för en intelligent löpsko. En inbyggd enhet i skon mäter en lång rad parametrar som karakteriserar löptekniken. Den kan bl.a. se om du riskerar att bli skadad och bör avbryta löprundan. Informationen skickas vidare till en app som direkt kan ge dig rådgivning och varningar när du är ute och springer.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig