Man styrketränar i Craft-t-shirt
© Craft

Test av tränings-t-shirts för män och kvinnor

Alla t-shirts är inte lika. Det märks tydligt efter att vår testpanel slitit, släpat och svettats i en rad av årets bästa tekniska tröjor för gymträning. Se här vilka t-shirts som imponerade mest.

16 februari 2018 av Niels Christian Thalund & Lasse Lyhne

De bästa tröjorna för tuffa träningspass 

Det är stor skillnad på en vanlig bomullströja och en modern ­funktionströja av syntetmaterial när det handlar om hur de känns att träna i på gymmet där det ofta är trångt och varmt och luften är instängd. Det gäller särskilt för tekniska parametrar som t.ex. svettransport, e­la­sti­ci­tet, specialiserad passform, inbyggd ventilation och stöd med mera.

Men om man tittar på tröjornas utseende så gäller inte alls samma sak. Där liknar många av den nya generationen tränings­tröjor i hög grad gamla hederliga tröjor. Tillverkarna har i många fall strävat efter att designa sina tröjor i casual-stil för att användaren ska kunna klä sig ledigt om än på ett professio­nellt sätt. Flera av tröjorna i testet ser ut som gamla bomullströjor med ”invävd” funktionalitet, olika materialzoner och ett genomtänkt snitt.

Den utvecklingen har vi i testpanelen definitivt inget emot. Enligt vår erfarenhet innebär det att man får det bästa från två världar: både en bra funktionalitet och ett mycket snyggt utseende.

T-shirts för män

Newline - Imotion Tee

Newline - Imotion Tee

Pris: 400 kr

Material: 100 % polyester.

Info: newlinesport.se

Newlines klädkollektioner har de senaste åren varit både spännande och innovativa utan att det gått ut över funktionaliteten (åtminstone för det mesta). Imotion-tröjan skiljer sig också från de flesta andra tröjor i testet.

Det är framför allt det special­behandlade polyestermaterialet som utgör skillnaden. Insidan är flossad med ett ”svampigt” vågmönster som känns mjukt och skönt mot huden – och som i hög grad liknar gammaldags, tjock bo­mull. Här handlar det dock om 100 procent polyester med bra svettransport.

Det tjocka, bomullsliknande materia­let är samtidigt en svaghet, för även om ryggpartiet i herrmodellen består av en tunn, luftig nätväv, så upplevs tröjan som mycket varm att träna i på gymmet – trots att Newlines tanke med tröjan är att den ska kunna användas sommartid och i varma förhållanden.

Den vinklade, kreativa designen runt halsringningen – en slags V-formad hals – är mycket en smaksak. Men sömmarna, som sitter både fram och bak på axlarna, är genomtänkta och skaver inte och rörelsefriheten är dessutom bra.

Testvinnare är...

Under Armour - Threadborne seamless

Under Armour - Threadborne seamless

Pris: 450 kr

Material: 51 % polyester, 49 % nylon.

Info: underarmour.eu

Thread­borne Seamless är rent funktionsmässigt uppbyggd lite annorlunda än företagets andra tröja i det här testet, och även materialet skiljer sig. Framför allt är det tröjans ryggparti, sidor och axelparti som utmärker sig; de är nämligen tillverkade av en mycket finmaskig nätväv. Och det bidrar i sin tur till en luftig och skön känsla.

Komforten är således utmärkt – också tack vare fyrvägsstretchen – och det klassiska, halvvida snittet förbättrar den luftiga känslan mot huden ytterligare.

Svettransporten är godkänd utan att man håller sig snustorr för det (vilket man dock heller inte vill). Det innebär att den för övrigt mycket lätta tröjan varken känns blöt eller tung att träna i.

Att Under Armour själva hävdar att den ”nästan helt saknar sömmar” är lite överdrivet eftersom tröjan har sömmar som liknar sådana som de flesta andra tröjor i testet har. Men sömmarna är platta och sitter så att de inte skaver.

Ett stort plus är också den smala, mjuka och elastiska halsringningen som känns mycket bekväm. Smart löst!

T-shirts för kvinnor

Craft core seamless

Craft - Core seamless

Pris: 350 kr

Material: 70 % polyester, 30 % polyamid. 

Info: craftsportswear.com

Designen gjorde att några av testarna höjde på ögonbrynen i början, men i praktiken fungerade den utmärkt. Funktionaliteten fick utan tvekan tummen upp.

Designen är utpräglat feminin och materialet känns mycket glatt och lite tjockare än flera av de andra tröjorna i testet. De synliga ventilationszonerna med stora och små perforeringar både på framsidan, sidorna och ryggen sätter också sin prägel på tröjan. Materialet är mycket töjbart och förutom platta sömmar över axlarna och under ärmarna så är tröjan sömlös, och den skavde inte det minsta när man gjorde olika övningar.

Snittet är kroppsnära utan att det känns för stramt för det. Ärmarna är lite vidare, vilket är bra. Dessutom når tröjan långt ner över rumpan – det kommer nog många att uppskatta.

Rörelsefriheten är utmärkt – tröjan följer kroppens rörelser – och ventilationen samt svettransporten funkar perfekt. Efter en stunds svettande börjar tröjan bli lite blöt, men den känns varken tung eller klumpig ändå på kroppen.

Testvinnare är...

Peak performance Epic Long-sleeved Top

Peak performance - Epic Long-sleeved Top

Pris: 700 kr

Material: 100 % polyester.

Info: peakperformance.com

Formgivarna hos Peak Performance har verkligen träffat rätt med sin superlätta, långärmade träningströja. Samtliga testare hade Epic som vinnare med motiveringen: ”En helt perfekt topp ...”.

Materialet är tunt, glatt och töjbart – nästan med en silkeslen känsla. En smart och bra detalj är den långa ”luftkanal” som går längs hela ryggpartiet. Tröjan sitter tajt över armarna och lite vidare på kroppen. Ärmarna är lite förlängda och har tumgrepp, halsen är rätt öppen men kragen går inte särskilt långt ner. Tröjan sitter bekvämt och känns superlätt att bära på kroppen. Den märks nästan inte alls.

Rörelsefriheten är utmärkt, inget stramar – inte ens ärmarna trots att de sitter tajt – och tröjan följer minsta kroppsrörelse. Ventilationen är också bra och svetten transporteras bort effektivt från kroppen även när man svettas kraftigt. Efter att man har svettats en stund blir tröjan visserligen blöt, men den känns varken tung eller klumpig för det – och den torkar snabbt. 

Läs hela vårt stora test med träningströjor på vår onlineplattform Wype, där du även hittar de senaste numren av Aktiv Träning. Du får den första månaden HELT GRATIS så att du kan pröva alla nya möjligheter utan några utgifter. Läs mycket mer här.

Innan du sticker ut och tränar bör du absolut kolla in denna snygga träningsjacka.

Redaktionen rekommenderar: snygg och bra träningsjacka från Diadora

Löp i kyla och blåst med Aktiv Träning. Just nu hälsar vi alla nya läsare välkomna med en suverän löparjacka från Diadora tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och expeditionsavgift). Jackan skyddar bra uppe vid halsen och är försedd med nätvävspaneler i nacken, under ärmarna och nedre delen av ryggen, vilket ger en naturlig ventilation så att man inte blir för svettig under löprundan. Dessutom ger panelerna jackan en utmärkt mobilitet och rörlighet, vilket gör att man inte blir det minsta begränsad av jackans passform när man är ute och springer. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket är ditt favoritredskap till styrketräning

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig