Ryggsäckar till all slags träning Behöver du en ryggsäck när du springer i terrängen eller när du cyklar? Eller är du på jakt efter en bra allroundryggsäck? Välj den träningsryggsäck som passar bäst till ditt behov och din plånbok bland dessa 12 funktionella ryggsäckar.© Istock

Stort test: Ryggsäckar för löpning och cykling

En liten, lätt träningsryggsäck är perfekt för alla som är aktiva. Vi har testat 12 funktionella träningsryggsäckar i olika prisklasser.

10 april 2015 av Claus Bjarnø og Lasse Lyhne.

En träningsryggsäck är praktisk och ger nya möjligheter för den som tränar. Ryggsäcken är perfekt om du ska ut i skogen och köra mtb eller springa, men den gör också att du kan träna på väg till jobbet.

Det ställs dock många krav på en träningsryggsäck. Den ska vara liten och kompakt samtidigt som den ska rymma det man behöver ha med sig. Det har flera tillverkare löst genom att förse ryggsäckarna med ett mindre huvudfack kombinerat med flera större fickor på höftbältet och axelremmarna. Det är bra eftersom det fördelar vikten och trycket samt ökar komforten.

En annan trend är ryggsäckar med vätskeblåsor. Det är effektivt när man behöver dricka oavsett om man löper eller cyklar. Facket för vätskeblåsan är dessutom användbart om man vill ha med sig en laptop eller ett A4-block.

Här har vi valt att fokusera på rätt små ryggsäckar, så om du behöver ha med dig kläder, skor och dator till jobbet bör du välja de volymmässigt största.

Hitta en träningsryggsäck som passar till ditt behov

Ladda ned pdf:n nedan och ta del av vårt stora test med 12 träningsryggsäckar för löpning och cykling.

Så testar Aktiv Träning

Det är ett brett utbud av ryggsäckar som vi har med i det här testet. Vissa är tänkta för cykelpendling till och från jobbet. Andra är till för transportlöpning, medan det även finns de som är mer tävlingsanpassade och gjorda för traillöpning eller mtb. Allt detta har vi självklart räknat in, och varje ryggsäck har bedömts i förhållande till dess specifika profil och målgrupp. En ryggsäck som passar perfekt till korta traillöptävlingar behöver således inte vara det bästa valet för den som cykelpendlar och den som behöver ha med sig ombyteskläder samt en laptop. Våra erfarna testare har ändå haft med sig alla ryggsäckar på både trail-, löp- och cykelpassen för att på så sätt kunna bedöma säckarnas allroundegenskaper. För att få en så rättvis bild som möjligt av varje träningsryggsäck har alla modellerna testats av flera testare. Vårt råd är att du prövar ryggsäcken noga vid köptillfället. Som alltid är passformen till viss del subjektiv.

TESTKRITERIER Vi har testat ryggsäckarna utifrån följande kriterier:

  • Passform: Hur bra sitter ryggsäcken, såväl med lite som med mycket packning? Hur enkel är den att ställa in?
  • Detaljer: Vilka detaljer och funktioner har ryggsäcken och hur fungerar dessa i praktiken?
  • Kvalitet: Hur bra är materialet? Är det tillräckligt bra, slitstarkt och vattenavvisande? Och hur bra är alla spännen, remmar, dragkedjor mm?
  • Prylar: Vilka tillbehör följer med ryggsäcken i form av vätskeblåsor, flaskor, regnöverdrag och liknande, och hur bra fungerar dessa prylar?
  • Pris: Priserna varierar stort. I hur hög grad stämmer ryggsäckens pris överens med dess prestation i förhållande till ovanstående kriterier?

PRIS Det är de vägledande priserna som anges. De flesta modellerna är dock billigare i butikerna eller på nätet.

SLUTBEDÖMNING Produkternas helhetsbetyg bygger på en samlad bedömning av hur resp. ryggsäck fungerar i praktiken med tonvikt på olika testkriterier.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig