Vi testar: Suunto Spartan Ultra

Vi har lekt lite med Suuntos nya, hutlöst dyra GPS-klocka. Här är våra första intryck av den coola träningsprylen.

26 augusti 2016 av Lasse Lyhne

Förväntningarna har varit höga på Suuntos nya kvalitetsklocka, Spartan Ultra, sedan den presenterades i juli i år. Och det är också en cool träningsklocka med en helsvart design (finns också i vitt) och stor färgpekskärm.

Klockan är stor utan att vara alltför klumpig. Den tar ungefär lika mycket plats på handleden som Suunto Ambit eller Garmin Fenix, men den är lätt (73 gram) och sitter bra tack vare ett välfungerande och mjukt gummiarmband.

Bakom den coola fasaden finns ett kraftverk till klocka med inbyggd GPS, barometrisk höjdmätare och pekskärm.

Frågan är bara om klockan kommer att lyckas leverera och vara den fantastiska träningsklocka som prislappen på ca 6 600 kr indikerar. Efter ett par dagars användande är vi inte säkra på att så är fallet.

Dålig skärm

För det första är skärmen inte riktigt bra. Den är rätt mörk även med bakgrundsbelysningen aktiverad, färgerna är bleka jämfört med marknadsföringsmaterialet (t.ex. bilden ovan) och pekfunktionen på skärmen är irriterande trög.

Många profiler

För det andra handlar det om sportprofilerna. Klockan innehåller en rad sportprofiler med olika datavisningar anknutna. Det finns t.ex. en profil till löpning, en till cykling, en till simning osv. Under varje profil finns det sedan en rad underprofiler. Till löpning finns det t.ex. löpning med pulsmätare, intervallöpning, traillöpning osv. När du skal träna väljer du den profil som passar till din träning och hoppas på att den har de träningsdata du behöver. Förvirrad? Ja det blev vi också.

Inga inställningsmöjligheter

Och så har vi kommit fram till en tredje punkt – de bristfälliga inställningsmöjligheterna. Till skillnad från alla andra kvalitetsklockor i den här kategorin kan man inte ändra i de datavisningar som finns till de olika sportprofilerna. Ska du löpa trail är du helt enkelt tvungen att acceptera och använda de datavisningar som finns till sportprofilen trail. Det kan inte ändras!

Vi inser att detta är den allra första versionen av klockan, och att mycket säkert kommer att ändras i kommande mjukvaruuppdateringar. Men som den är nu är Ultra en besvikelse när det gäller allt utom utseendet.

Håll utkik efter vårt utförligare produkttest av träningsklockan i ett kommande nummer av Aktiv Träning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: