© Istock

Välj rätt gps-klocka

Är du på jakt efter en ny gps-klocka? Vi har testat 15 av marknadens bästa gps-klockor – både enkla, billiga klockor och dyra multiklockor.

16 oktober 2017 av Martin Kreutzer

Många väljer idag att använda träningsappar i mobilen för att registrera löprundor eller andra aktiviteter. Men inte ens den bästa appen är bättre än den enklaste gps-klocka. En klocka är lätt att ta med sig, lätt att avläsa och hantera och tåligare än en smart mobil. Och vill man använda mobilen som musikspelare, eller för att ha kontakt med dem därhemma, så klarar även de nya gps-klockorna av att kommunicera med mobilen. Man kan t.ex. läsa sms-meddelanden och andra notiser på klockans skärm! Dessutom går trenden mot att man själv kan anpassa klockans skärm via webbplatser och appar.

Priserna för gps-klockor börjar på drygt 1 000 kr. Om man kostar på sig mer får man tillgång till avancerade funktioner som pulsmätning med grafik. Det här testet visar att ingen av klockorna utmärker sig med några större fel. Mångfalden är stor vad gäller utformning och funktioner och det finns klockor för alla behov.

Välj rätt gps-klocka

Ladda ned pdf:en här nedan och se vårt stora test med nya gps-klockor. Vi har bl.a. testat modeller från Garmin och Polar.

Så testar Aktiv Träning

En gps-klocka ska snabbt kunna hitta satelliter och helst kunna behålla kontakten under hela träningsrundan, oavsett om den genomförs på väg eller i skog. Därför har alla klockor testats i flera olika och ofta svåra förhållanden för att se om de håller satellitkontakten. Den delen har generellt blivit mycket bättre i de nya gps-klockorna.Varje gps-klocka har granskats av flera testare och i det här testet också i flera länder. Om en gps-klocka har höjdmätningsfunktion, så har den också blivit testad och jämförts med de vetenskapliga mätningar som finns för de backar, berg och fjäll där vi har prövat klockorna för att mäta precisionen. Detsamma gäller sträckmätningen som utförts på kända och uppmätta vägsträckor. På den punkten noterade vi inga större avvikelser.

TESTKRITERIER Vi har testat varje gps-klocka utifrån följande kriterier:

  • Igångsättning: Är det lätt att ställa in klockan och finns det en röd tråd i sättet klockan används på?
  • Funktioner: Hur många och framför allt hur användbara är alla funktioner? Kan de användas till något i praktiken, eller är det mest ”gimmickar”?
  • Skärm: Kan informationen på skärmen ställas in så att den är lätt att se när man tränar. Hur påverkas skärmen av solljus?
  • Navigering: Är knapparna ändamålsenligt placerade? Är de lätta att hantera när pulsen är hög och händerna är svettiga?
  • Gps-signaler: Måste du vänta för att få en gps-signal, eller är klockan redo att användas direkt efter att du har startat den?
  • Design: Är klockan så snyggt designad att den kan användas även till vardags, och hur bra är materialkvaliteten?

PRIS Det är de vägledande priserna som anges. De flesta modellerna är dock billigare i butikerna eller på nätet.

SLUTBEDÖMNING Produkternas helhetsbetyg bygger på en samlad bedömning av hur resp. klocka fungerar i praktiken med tonvikt på olika testkriterier.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig