Produktinfo: Träningsklocka med 2" stor färgskärm. Kartfunktion, pulsmätning, inbyggt wi-fi m.m. Kompatibel med Endomondo.

Träningsklocka: Handburen storskärm

Potentialen är hög för den här nya träningsklockan, som verkligen visar vad en träningsklocka kan göra. Ett högt pris och några småfel dämpar dock det positiva intrycket.

## Leikr | |

Funktion: Många bra funktioner. Användarupplevelsen kan bli bättre.

Kvalitet: Bra förarbete och ett bra armband. Klockan är också vattentät.

Prisvärd: För att vara en ny produkt på en tuff marknad så är priset högt.

Slutsats: Leikr gör en intressant entré med en av marknadens mest avancerade träningsklockor där kartfunktion och wi-fi är mest utmärkande. Potentialen är hög, men det finns några skönhetsfläckar som behöver åtgärdas – speciellt med tanke på det höga priset.

Pris: 3 400 kr

OBS: Finns just nu för introduktionspriset 2 249 kr

www.leikr.com

Garmin är det dominerande märket på marknaden för träningsklockor med gps. 8 av 10 klockor som säljs i butikerna kommer från den amerikanska tillverkaren. Nu utmanar dock ett nytt intressant företag gps-giganten på allvar. Leikr är en träningsklocka som innehåller några ytterst överraskande och kompetenta detaljer.

Klockan är utvecklad i nära samarbete med användarna som löpande har kommit med idéer till nya funktioner och förbättringar som sedan har blivit implementerade. Samtidigt betraktar tillverkarna den inte bara som en löparklocka, utan också som en flexibel multisportplattform som med tiden kommer att förbättras och få nya funktioner t.ex. för cyklister och simmare.

Själva hårdvaran är också mycket potent med en snabb och kraftfull processor, massor av lagerutrymme och en inbyggd sensor som kan mäta handens rörelser och som kan användas till att räkna simtag och mäta stegfrekvens vid löpning.

Men det är inte dessa komponenter som utmärker klockan – det är den stora skärmen som utan tvekan är störst på marknaden. Den gör att klockan blir bred, men den är ändå mycket lätt och tunn. Ramen runt skärmen är också tunn och smidig, vikten är 67 gram och tjockleken är bara 1,1 mm – vilket är både tunnare och lättare än Garmins toppmodell 910XT.

Skärmen har bra upplösning och informationen visas i färg! Det innebär att det är mycket lätt att avläsa de sex datafälten. Och det gör att Leikr även kan skryta med en helt ny funktion för handledsburna gps:er, nämligen en kartfunktion. Kartan kan vara svår att avläsa när man springer, men det är inga problem om man stannar och orienterar sig i menyn. På sikt kommer man att kunna ladda ned träningspass och rundor direkt till klockan; den funktionen var dock inte klar under testperioden.

Klockan har alla funktioner man kan förvänta sig i en tränings-gps: hastighet, distans, varvtid, puls, vibratoralarm osv. Alltihop i en vattentät urtavla försedd med ett starkt och välsittande armband.

Kommunikationen med datorn sker via wi-fi, som aktiveras med ett knapptryck. Det gör att det är lätt att överföra data och ladda ned uppdateringar. Än så länge är klockan bara kompatibel med träningssajten Endomondo, men snart kommer även andra portaler att kunna användas.

Klockan kostar cirka 3 400 kr och är därmed en av de dyraste på marknaden. För det priset ska man kunna förvänta sig en helgjuten produkt, men det är den inte ännu. Vi vill se modernare interface och menynavigering, bättre feedback från knapparna och en individuellt utformad skärm.

Tre bra detaljer

Karta Klockan använder Open Street Map. Det innebär att kartorna är gratis och täcker hela världen. Ännu finns det dock ingen terrängkarta.Laddstation Klockan laddas i en dockningsstation. Det tar 2 tim. att ladda klockan och batteriet håller i 3–4 tim. med gps:en påslagen. Wi-fi Klockan har trådlös förbindelse med datorn via wi-fi. Det gör att det går snabbt att föra över träningsdata och uppdateringar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket är ditt favoritredskap till styrketräning

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig