Kvinna med GPS-klocka.
© iStock

Prisvärda GPS-klockor

Utbudet av gps-klockor har ökat rejält på senare år, och nuförtiden kan man få tag i en klocka med i stort sett alla funktioner man kan drömma om för cirka 2 000 kr. Vi har testat några prisvärda gps-klockor och utsett de bästa köpen.

7 maj 2018 av Lasse Lyhne & Henrik Kristensen

Sätt siffror på din träning

GPS-klockor för löpning och träning har utvecklats kraftigt de senaste åren – särskilt när det handlar om design och pris. 

Vi har testat två GPS-klockor som ger dig bra valuta för pengarna.

Suunto Spartan Trainer Wrist HR

Suunto Spartan Trainer Wrist HR
© Suunto

Pris: 2 500 kr.

Suunto har efterhand skaffat sig en rätt tjock portfölj med Spartan-klockor tänkta för uthållighetsidrottare. Den senaste modellen heter Spartan Trainer Wrist HR och är den billigaste hittills i klockserien. Prislappen påverkar dock inte kvaliteten, för det är en riktigt bra klocka – robust och väldesignad med en tydlig och bra färgskärm. Knapparna är gedigna och lagom lätta att trycka in, och både vibratorn och pipljudet märks tydligt.

Suuntos navigeringslösning är inte lika intuitiv och logisk som konkurrenternas, och man saknar t.ex. information om knapparnas funktion på urtavlan. För den som är ny i Suuntos värld tar det därför lite tid att komma underfund med navigeringen i menyn. Funktionsmässigt är klockan bland de bästa i testet. 

Den har flera aktivitetsprofiler och visar specifika data om allt från löpning till segling och skridsko, och det är mycket lätt att navigera i dem. En speciell triatlon­funk­tion finns också. Jämfört med t.ex. Garmin FR 735XT saknar vi dock en virtuell partner samt löpstilsdata, och så är det lite löjligt att varje aktivitet avslutas med en upplevd känsla – lycklig, glad, neutral eller sur. Suuntos app är lite krånglig, men deras webbplats funkar bra och särskilt kartdelen – där man kan rita in rundor och föra över dem till klockan – är suverän.

Kort sagt: En värdig aspirant till testvinnartiteln och en av tes­tets snyggaste och mest robusta klockor. Funktionsmässigt tillhör klockan det absoluta toppskiktet.

Betyg: 5 av 6

Garmin Forerunner 735XT

Garmin Forerunner 735XT
© Garmin

Pris: 2 300 kr. 

Garmin Forerunner 235 är på många sätt en bra instegsmodell. Klockan motsvarar de flesta motionärers behov, priset är överkomligt och den är lätt att navigera i. FR 235 är en enklare variant av Garmin 735XT. Den förstnämnda är också en renodlad löparklocka utan några multisportfunktioner. Den kan dock användas även när man cyklar.

Som löparklocka och vardagsmätare funkar klockan riktigt bra. Den är lätt att ställa in och menyn är enkel att navigera i. Bluetooth-förbindelsen med mobilen funkar i stort sett också problemfritt. Klockan sitter bra och det mjuka gummiarmbandet är lätt att justera. Funktionerna är bra och tillräckligt många för de flesta, men vi saknar en virtual racer-funktion (för att kunna jämföra med tidigare prestationer) samt lite fler löptekniska funktioner.

I likhet med de flesta andra klockorna i testet har FR 235 inbyggd pulsmätare som via en stark ledbelysning mäter pulsen vid handleden, och precis som nästan alla andra modeller i testet fungerar det någorlunda bra. Vid måttig intensitet är det inga problem, men när intensiteten ökar blir pulsmätningen otillförlitlig. Om man tränar pulsbaserat är varje pulsslag viktigt, och då måste klockan också visa rätt pulsvärden.

Kort sagt: En bra och prisvärd gps-klocka som säkert kommer att tillfredsställa behovet hos de flesta löpare. Även cyklister kan använda sig av klockan.

Betyg: 4 av 6

Få ut mer av träningen

Vill du ha ut mer av din träning? Då ska du använda rätt prylar. Just nu kan du få en snygg träningströja från Craft tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Tröjan är tillverkad av ett lätt, mjukt och elastiskt material som följer alla dina rörelser. Den är dessutom suverän på att transportera bort överskottsvärmen från kroppen, vilket innebär att den kan användas till i stort sett allt – t.ex. promenader i skogen, träning på gymmet eller härliga löprundor.


Tröjan kostar i vanliga fall 599 kr, men just nu kan du få den tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Läs mer om det fantastiska erbjudandet här – och stort lycka till med din träning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: