© Istock

Välljudande träningshörlurar

Ljud i öronen när man tränar kan vara både motiverande och prestationshöjande. Vi har testat 18 träningshörlurar.

18 januari 2016 av Peter Hyldahl.

Musik och träning hör ihop. Nuförtiden uppskattar man att varannan person som löper, cyklar eller fitnesstränar lyssnar på något i sina hörlurar, och det finns det också goda skäl till. Musik är motiverande och gör att det blir lättare att hålla ångan uppe. Dessutom kan man med hjälp av rytmen i låtarna lättare hålla uppe löptempot.

Det krävs dock ett par bra hörlurar för att få bästa möjliga utbyte av musiken. I det här testet kan du se att det finns stora skillnader när det gäller kvaliteten på hörlurarna. Ett exempel är ljudkvaliteten, som varierar från riktigt dålig till riktigt bra. Ett annat exempel är passformen och användbarheten. Hörlurarna ska sitta bra under tuffa aktiviteter och hanteringen ska vara intuitiv så att man klarar det även när pulsen är hög.

Trenden just nu är modeller med vilka man kan besvara samtal i mobilen – som även kan användas som musikspelare. Det är praktiskt och innebär att man inte behöver stanna upp om mobilen ringer.

Välj rätt hörlurar för träning

Ladda ned pdf:n nedan och se vårt stora test med 18 hörlurar för träning – vi har testat både trådlösa modeller och hörlurar med sladd.

Så testar Aktiv Träning

Vi testar marknadens mest relevanta modeller och försöker så vitt det är möjligt testa hörlurarna i alla förhållanden. Det innebär löpning i alla väder, cykling (både mtb och landsväg) samt träning på gymmet. Vi har fokuserat på om passform, ljud, ljudstyrka, användbarhet mm. matchar olika behov. Vi har även prövat fjärrkontrollerna i samband med all slags träning. Eftersom formen på huvudet och öronen ser mycket olika ut från person till person, kan ett par hörlurar som sitter bra på en person sitta mindre bra på en annan. Därför har vi anlitat en bred testpanel och sammanställt ett genomsnitt av testarnas erfarenheter. Ljudkvaliteten har testats både via mobilen och vanliga streamingtjänster, men också via en större hi-fi-anläggning för att utvärdera hörlurarnas maximala potential när de ansluts till en bra signalkälla. Till de trådlösa modellerna bedöms även andra enheter och ev. appar för navigering m.m.

TESTKRITERIER Vi har testat hörlurarna utifrån följande kriterier::

  • Passform: Sitter de stadigt och bra utan att irritera, och kan man ha på sig dem länge utan att de börjar skava av svett m.m?
  • Ljud: Hur är ljudkvaliteten? Är ljudet homogent och detaljrikt, och hur hög volym har hörlurarna?
  • Sladd: Trasslar sladdarna ihop sig eller är de utformade så att detta (nästan) kan undvikas?
  • Trådlös: En trådlös modell ska vara lätt och helst passa till flera olika enheter. Hur bra fungerar den app som ev. följer med till hörlurarna?
  • Fjärrkontroll: Finns det en fjärrkontroll och hur lätt är den att nå och hantera i blindo?
  • Kvalitet: Hur bra är designen och kvaliteten? Är materialen bra och gedigna – och tål hörlurarna svett och vatten?

PRIS Det är de vägledande priserna som anges – ofta är modellerna billigare ute i butikerna eller på nätet.

SLUTBEDÖMNINGHörlurarnas helhetsbetyg bygger på en samlad bedömning av hur resp. modell fungerar i praktiken med tonvikt på alla testkriterier.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig