Det är inte helt lätt att ha koll på alla begrepp när man pratar om löpskor. Men förtvivla inte – med hjälp av vår guide kommer du lättare att förstå vad de butiksanställda säger och därmed kan du också köpa rätt löpskor.
Vad är en löpsko?
Låt oss börja från början: en löpsko är designad för löpning. Det innebär att sulan är uppbyggd så att den dämpar stötarna från underlaget, bromsar överpronation och hjälper foten genom hela löpsteget (stegavvecklingen).
Löpskons ovandel är luftig för att man inte ska bli svettig om fötterna och riskera att få skavsår.
Skon sitter åt runt hälen och över vristen, men har mer plats framme vid tårna. Löpskon är lätt och konstruerad så att den stödjer foten på rätt ställen.
Olika typer av löpskor:
Det finns flera olika typer av löpskor. De vanligaste skotyperna är:
Mängdträningsskor
En så kallad mängdträningssko är en vanlig löpsko som främst är tänkt att användas på asfalt. Det är den typ av löpsko som det säljs mest av, och det är också den skotyp som det finns mest av i sportaffärerna.
Trailskor
Skor med kraftig sula till leriga underlag och tuff terräng.
Lätta träningsskor
Lättare löpskor för snabba löppass. Liknar mängdträningsskor, men är mer slimmade.
Tävlingsskor
Mycket lätta och flexibla löpskor gjorda för tävlingar på asfalt.
Minimalistiska löpskor
Lätta och mycket flexibla löpskor som låter foten jobba helt fritt utifrån en idé om att det är fötter och ben som ska stå för stötdämpningen – inte löpskorna.
Maximalistiska löpskor
Löpskor med mycket tjock sula för bättre stötdämpning.
>> Få massor av tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<
Spikskor
Banlöpningsskor med spikar längst fram i yttersulan. Finns i varianter för både sprint och längre löpsträckor.
Häldropp i löpskor
Droppet, eller häldroppetm i en löpsko beskriver höjdskillnaden i mm mellan häl och tåparti.
I vanliga löpskor är droppet oftast 10–12 mm, medan det i minimalistiska löpskor är 0–6 mm.
Ett lägre dropp gör det lättare att landa längre fram på foten och ger en snabbare avveckling av löpsteget. I gengäld belastar det också vader och hälsenor mer. Det krävs därför en del tillvänjning om man väljer löpskor med lågt dropp.
Observera att en löpsko lika gärna kan ha en tjock sula och ett lågt dropp, som en tunn sula och ett högt dropp.
Hälkappa
Hälkappan är den bakersta delen av löpskon som greppar runt hälen. Hälkappan kan vara hård eller mjuk och hög eller låg. En mjuk, låg hälkappa låter foten jobba mer fritt och brukar finnas på minimalistiska löpskor, medan en högre, hårdare hälkappa hjälper till att hålla foten på plats och gör skon stabilare.
Plös
Plösen är den lilla flärp som sitter över vristen. Plösens främsta funktion är att skydda foten från trycket från skosnörena. En tjock plös ger bra komfort, men ökar också vikten på skon.
Stabilitet och pronationskontroll
När vi löper vinklas foten inåt något vid varje fotisättning. Det kallas pronation och är en del av kroppens sätt att dämpa stötarna från underlaget.
Om foten vinklas för mycket inåt kan det emellertid öka belastningen på kroppen och leda till skador.
Pronationsskor, eller stabilitetsskor, har insatser – kilar eller olika hårdheter (även kallat densiteter) i sulan, som bromsar inåtvinklingen av foten och därmed minskar risken för skador. Neutrala löpskor har t.ex. inte sådana insatser.
Mellansula
Mellansulan är hjärtat i löpskon. Det är här stötdämpningen och stabiliseringen av foten sker, och det är i hög grad mellansulans uppbyggnad som avgör hur bra löpskon känns att springa i.
Mellansulan kan vara hård eller mjuk, vridstyv eller flexibel och sakna kilar eller vara försedd med kilar i olika hårdheter. Mellansulan kan även vara avrundad eller platt osv.
Det är framför allt mellansulan som avgör hur kontrollerande en löpsko är. Det är också mellansulan som skiljer sig mest när det gäller de olika löpskoföretagens teknologier. Nike har sina Zoom Air-kuddar, Asics har sina Gel-kuddar, Adidas har sitt Boost-koncept osv.
Yttersula
Yttersulan är den del av skon som är i kontakt med underlaget. Den är oftast tillverkad av någon form av greppvänligt och slitstarkt gummi och strukturen på yttersulan avgör vilket underlag skon passar till. Kraftiga dobbar passar bra på mjukare underlag och ett mindre skarpt mönster är att föredra på asfalt. Gummit är rätt tungt och löpskotillverkarna designar yttersulorna lite olika för att hålla nere vikten på skorna.