Stort test: Vinterns bästa trailskor

När det regnar, snöar och är kyligt passar det bättre att springa i terrängen än på hala asfaltsvägar. Med ett par grovmönstrade trailskor kan du njuta till fullo av dina löprundor i höst och vinter.

19 november 2017 av Martin Kreutzer

Vi har testat 18 av marknadens bästa trailskor inför höstens och vinterns löprundor. De testade modellerna visas högre upp på sidan. Här finns både lätta löpskor med små dobbar till småblöta skogsstigar och korta asfaltpassager, och så finns det rejäla vinterskor med sulor som liknar traktordäck, vilka plöjer sig fram genom den värsta lervällingen. Det finns med andra ord skor för alla.

Se det stora testet av trailskor

Logga in här för att ta del av det stora testet av 18 trailskor för höstens och vinterns löpning.

Så testar Aktiv Träning

Vi testar marknadens mest relevanta modeller för att ta reda på och förmedla skornas styrkor och svagheter, så att du kan göra rätt val och köpa den trailsko som passar perfekt just för dig. Våra testare har många års erfarenhet av trailskotester och i samband med det här testet har de provsprungit skorna i så många olika förhållanden som möjligt. Det gäller allt från terräng och väder till löptempo. Årets utbud av trailskor är nämligen extremt varierat. En del skor fungerar bäst på leriga stigar och i snöslask, andra skor kommer bäst till sin rätt på småstigar och hårdare naturunderlag. Dessutom finns det skor som placerar sig mittemellan. Tänk dock på att löpskor är ett mycket individuellt val när det handlar om passform. Våra testare är förvisso mycket rutinerade när det handlar om att värdera passformen i en löpsko, men trots det behöver även du prova skorna noga för att se till att de sitter perfekt på just dina fötter.

TESTKRITERIER Vi har testat trailskorna utifrån följande kriterier:

  • Passform: Sitter skon hårt och bra? Smiter ovandelen åt bra runt foten och är det möjligt att finjustera snörningen?
  • Vattentäthet: Utestängs fukten eller tränger den obehindrat in och ut ur skon? Bägge delarna har sina för- och nackdelar.
  • Löpdynamik: Fungerar skon att springa långt i? Och känns den dynamisk när farten ökar? Här spelar sulans smidighet och stötdämpningen in i bedömningen. Även vikten är en viktig faktor.
  • Väggrepp: Hur kraftigt är sulmönstret och hur fungerar det på olika underlag? Det räcker inte bara med att dobbarna är kraftiga, de måste också vara placerade så att de greppar i både upp- och nedförsbackar. Om dobbarna dessutom fungerar hyfsat på fasta grusvägar och hård asfalt så är det ett extra plus.

PRIS Det är de vägledande priserna som anges – ofta är modellerna billigare ute i butikerna eller på nätet.

SLUTBEDÖMNING Skornas helhetsbetyg bygger på en samlad bedömning av hur respektive sko fungerar i praktiken med tonvikt på olika testkriterier.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig