© Istock

Stort test av löparskor för traillöpning

Med ett par grovmönstrade löparskor tar du dig fram överallt, på såväl snötäckta stigar som tungsprungna myrar. Vi har testat 19 trailskor.

2 november 2015 av Martin Kreutzer

Under hösten och vintern, då regn, snö och kyla tillhör vardagen inbjuder terrängen till många sköna löprundor. Förutsättningen är dock att man använder ett par grovmönstrade löparskor – s.k. trailskor. Med ett par sådana på fötterna blir terränglöpningen behagligare.

Trailskorna är nämligen konstruerade för tuffa förhållanden – oavsett om det är leriga stigar, lervälling, snöslask, blöta grusvägar eller blötmyrar som dyker upp. Många trailskor kan dessutom användas på asfalt och isiga underlag där de ger ett effektivt grepp så att man slipper halka. Därutöver är ovandelen förstärkt för att skydda mot lera, grus och smuts.

Med ett par trailskor kan du springa och utforska nya, spännande skogsrundor även när vädret är som sämst. Eftersom utbudet av trailskor varierar så är det bra om du vet vad du är ute efter innan du köper nya. Vi konstaterar att nivån i testet är hög och du kommer säkert att hitta en favorit bland de här 19 slitstarka löparskorna.

Välj rätt trailskor

Ladda ned pdf:n här nedan och se hur 19 nya trailskor klarar sig i vårt stora test. Vi utser både vinnare och de mest prisvärda köpen.

Så testar Aktiv Träning

Vi testar marknadens mest relevanta modeller för att ta reda på och förmedla skornas styrkor och svagheter, så att du kan göra rätt val och köpa den trailsko som passar perfekt just för dig. Våra testare har många års erfarenhet av trailskotester och i samband med det här testet har de provsprungit skorna i så många olika förhållanden som möjligt. Det gäller allt från terräng och väder till löptempo. Årets utbud av trailskor är nämligen extremt varierat. En del skor fungerar bäst på leriga stigar och i snöslask, andra skor kommer bäst till sin rätt på småstigar och hårdare naturunderlag. Dessutom finns det skor som placerar sig mittemellan. Tänk dock på att löparskor är ett mycket individuellt val när det handlar om passform. Våra testlöpare är förvisso mycket rutinerade när det handlar om att värdera passformen i en sko, men trots det behöver även du prova skorna noga för att se till att de sitter perfekt på just dina fötter.

TESTKRITERIER Vi har testat trailskorna utifrån följande kriterier:

  • Passform: Sitter skon hårt och bra? Sitter ovandelen åt bra runt foten, och är det möjligt att finjustera snörningen?
  • Vattentäthet: Utestängs fukten eller tränger den obehindrat in och ut ur skon? Bägge delarna har sina för- och nackdelar.
  • Löpdynamik: Fungerar skon att springa långt i? Och känns den dynamisk när farten ökar? Här spelar stötdämpningen och sulans smidighet in i bedömningen. Även vikten är en viktig faktor.
  • Väggrepp: Hur kraftigt är sulmönstret och hur fungerar det på olika underlag? Det räcker inte bara med att dobbarna är kraftiga; de måste också vara placerade så att de greppar i både upp- och nedförsbackar. Om dobbarna dessutom fungerar hyfsat på fasta grusvägar och hård asfalt så är det ett extra plus.

PRIS Det är de vägledande priserna som anges – ofta är modellerna billigare ute i butikerna eller på nätet.

SLUTBEDÖMNING Skornas helhetsbetyg bygger på en samlad bedömning av hur respektive sko fungerar i praktiken med tonvikt på alla testkriterier.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig