Fakta: Neutrala löparskor med 100 % Boostsula och ovandel av Primeknit-material. Vikt: 311 gram (stl 43). Häldropp: 10 mm.

Supermjuka löparskor

Adidas Ultra Boost är fantastisk att ha på fötterna såvida man inte löper för långt eller för snabbt.

## Adidas Ultra Boost | |

Plus: Suveränt mjuk ovandel. Bra ventilation och mycket mjuk och bekväm sula.

Minus: Dyr. Mycket neutral sula.

Slutsats: Skon sitter perfekt och känns skön att löpa korta, lugna pass i (och att använda till vardags). Till långa, snabba löprundor känns den för flexibel och instabil för foten.

Pris: 1 700 kr.

www.adidas.se

I våras lanserade Adidas under stort ståhej sin Ultra Boost. Skon är den första modellen där hela mellansulan är tillverkad av Boost-material, och användandet av det mjuka, fjädrande mellansulematerialet har tagit nästa steg i utvecklingen. Skon känns skön på foten, men som löparsko betraktad passar den inte alla. Det kommer vi tillbaka till längre fram.

Skon utmärker sig också på andra områden än sulan. Den stickade polyesterovandelen – Primeknit – utstrålar kvalitet och det extremt mjuka materialet omsluter foten som en strumpa. Dessutom erbjuder formgivningen utmärkt ventilation, något som gör att man samtidigt blir lite oroad över skons ev. brist på slitstyrka. Under den två månader långa testperioden höll dock ovandelen ihop utan problem.

Runt hälen och bakfoten sitter skon riktigt bra tack vare en klumpig, men bra lösning i form av en utvändig hälkappa av plast. Den är delad på mitten och därför trycker den inte det minsta mot hälsenan. Smart! Tåpartiet i skon är lite smalt, men tack vare det smidiga materialet gör det inget. Ovandelens utmärkta komfort understöds av den extremt mjuka Boost-sulan. Skon känns fantastiskt skön att gå omkring i.

Lite mer problematiskt blir det när man börjar springa, för den extrema mjukheten gör att skon blir lite väl ”levande”. Adidas har försökt att göra skon stabilare genom att placera en plastdetalj på insidan av hälen. Det ger viss stabilitet, men ändrar inte det faktum att skon enligt vår mening passar bäst för neutrala löpare eller den som löper en kort runda ett par gånger i veckan.

Priset är högt och beror på kombinationen av de två dyra teknologierna Boost och Primeknit. Det är en intressant och skön sko, men den räcker knappast till som enda löparsko i skohyllan.

3 specifika detaljer

Tre ränder: För att den mjuka ovandelen ska bli något stabilare har Adidas valt att använda hårdplast i de ikoniska ränderna. En klumpig och oestetisk lösning. Dropp: Höjdskillnaden mellan hälen och framfoten är 10 mm. Det ökar den något instabila löpkänslan. Vi hade föredragit en mindre höjdskillnad. Yttersula: Yttersulan är tillverkad av ett funktionellt och bra Continental-gummi. Det ger bra grepp på hårda underlag i både vått och torrt. Och dobbarna greppar bra på grusvägar.

Se också vår stora testavdelning där vi testar löparskor.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Använder du någon teknikpryl för att registrera din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig