Stort test: Årets bästa löparskor 2015

Vårens nya löparskor hakar på de senaste årens trend med lättare, mer dynamiska, löparskor. I år verkar dock skotillverkarna ha fokuserat något mer på komfort och stötdämpning. Vi har testat 18 av de populäraste modellerna.

27 april 2015 av Martin Kreutzer

Våren är på ingång och i vissa delar av landet värmer vårsolen redan skönt. Och lika naturligt som att fåglarna kvittrar allt mer, lika naturligt är det att löpskotillverkarna lanserar sina nya modeller i mars och april. Och årets löparskor är i stort sett positiva bekantskaper. Jämfört med tidigare årsmodeller har skorna blivit lättare, materialkvaliteten har förbättrats och komfortnivån har genomgående blivit mycket bättre.

Borta är alla tjocka sömmar, skavande ovandelar och hårda mellansulor. Detta gäller särskilt skor för pronationslöpare – alltså löpare som vinklar in foten för mycket. Skorna i den kategorin har alltid präglats av tunga, klumpiga kilar och en odynamisk löpkänsla. Den tiden är förbi. I dag har skotillverkarna gått från att sätta stopp för pronationen till att mer bromsa och kontrollera den. Metoderna för att åstadkomma detta är många, men resultatet blir detsamma: lätta och dynamiska skor som ger bra stöd och utmärkt komfort.

Löparskor test

Ladda ned pdf:en här nedan och få årets stora löparskor test. Vi testar 18 löparskor för neutrala och överpronerande löpare, vi utser två testvinnare – och visar vägen till de bästa köpen.

Så testar Aktiv Träning

Vi har testat marknadens populäraste löparskor för vardagsträning. Under testperioden har vi tagit reda på skornas styrkor och svagheter för att du ska kunna göra det mest kvalificerade valet för att köpa den sko som passar bäst till dig. Våra testare är alla mycket erfarna medel- och långdistanslöpare och har lång erfarenhet av att testa löprelaterade produkter. Det visar sig på så sätt att de ofta upptäcker små svagheter som mindre erfarna löpare inte skulle lägga märke till. Vi har testat alla löparskor på olika underlag och löpt både långa, lugna pass och intensiva intervaller i dem. Varje löparsko har testats av minst tre olika testare med olika löparprofil, och totalt har de sprungit minst 10 mil i var och en av modellerna. Trots detta är valet av löparskor i högsta grad individuellt. Vi kan dock ge en fingervisning om vilken sko som är marknadens bästa. I slutänden är det dock helt avgörande att du provar dem noga på dina egna fötter.

TESTKRITERIER Vi har testat alla löparskor utifrån följande kriterier:

  • Passform: Sitter skon bekvämt och bra? Omsluter ovandelen foten perfekt, och är det möjligt att anpassa skosnörena?
  • Komfort: Hur känns skon på foten? Är materialen mjuka och sulan smidig, eller irriterar sömmarna och trycker sulan mot foten?
  • Löpdynamik: Fungerar skon bra att löpa långt i? Känns den dynamisk när farten ökar? Här spelar sulans smidighet och stötdämpning in i bedömningen, liksom vikten också är en avgörande faktor.
  • Väggrepp: Hur fungerar yttersulan på olika underlag? Blir den hal på blöt asfalt och hur bra grepp ger sulan på mjuka skogsstigar?
  • Stötdämpning: Hur är dämpningen? Är den hård eller mjuk och finns det dämpning i både hälpartiet och framfoten?

PRIS Det är de vägledande priserna som anges – ofta är dock modellerna billigare i butikerna eller på nätet.

SLUTBEDÖMNING Produkternas slutbetyg bygger på en helhetsbedömning av användarupplevelsen med tonvikt på alla olika testkriterier.

Se också vår stora testavdelning där vi testar löparskor.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig