Stort test: Årets bästa löparskor

Vi har testat 18 nya löparskor på marknaden och utser de bästa skorna, såväl för neutrala löpare som för de som behöver lite extra stöd i skorna.

3 april 2014 av Claus Bjarnø og Lasse Lyhne.

För bara ett par år sedan dominerades löpskomarknaden av s.k. naturliga löparskor. De skilde sig en hel del från vanliga löparskor med sina gedigna mellansulor, kraftiga hälpartier och tunga pronationskilar. De naturliga löparskorna var lätta, platta och smidiga och tillät foten att röra sig fritt.

Vi var dock inte helt förtjusta i de renodlade ”natural running-skorna”. Men vi gillade den påverkan de hade på vanliga löparskor. För till skillnad från fjolårets stora löpskotest har skorna nu blivit skönare och stabilare att löpa i.

Nu tyder alltså mycket på att pendeln svänger tillbaka. Den skogeneration vi testar den här gången har i det stora hela blivit hårdare, vridstyvare och tyngre. Det innebär att passformen blivit lite sämre än vi är vana vid, och denna trend gjorde också våra mest drivna testlöpare besvikna. Däremot är skorna gedignare, stabilare och stryktåligare än förut. Och tyngre hällöpare har fler skor att välja mellan.

Ladda ned pdf:n här nedan GRATIS och läs hela det stora testet med årets bästa löparskor

Så testar Aktiv Träning

Vi har testat de populäraste och stryktåligaste modellerna på marknaden. Vi försöker att så vitt det är möjligt utvärdera skornas styrkor och svagheter för att du som läsare ska kunna göra det mest kvalificerade valet och köpa de löparskor som passar bäst just till dig. Vår erfarna testpanel är mycket bred och består av både elitlöpare och vanliga motionärer i alla viktklasser. Vi har testat skorna i alla möjliga förhållanden och således löpt både lugna pass, tempopass och intervaller i dem. Dessutom har skorna testats såväl på asfalt som på grusvägar och skogsstigar. Varje sko har suttit på fötterna på minst tre testlöpare och vi har provsprungit minst 10 mil i varje modell. Det är dock viktigt att komma ihåg att valet av löparsko är mycket individuellt, och att våra upplevelser och slutsatser endast ska användas som vägledning. Till syvende och sist är det du själv som får avgöra om skorna passar till dina fötter, din löpstil och din plånbok.

TESTKRITERIER Vi har testat löparskorna utifrån följande kriterier:

  • Passform: Sitter skon tajt och bekvämt? Smiter ovandelen åt bra runt foten och är det möjligt att finjustera snörningen?
  • Komfort: Hur bra sitter skon på foten? Känns ovandelen mjuk, smidig och bekväm, eller sitter den åt för hårt?
  • Löpkänsla: Fungerar skon bra att löpa långt i? Känns den lätt och dynamisk och har den ett bra ”flow”? Eller känns skon tung, hård och klumpig att springa i?
  • Vikt: Är skon lätt i förhållande till mängden dämpningsmaterial och andra detaljer, eller känns skon tung och klumpig på foten? Alla skor har vägts med vår egen mätutrustning i storlek 43,5.
  • Stötdämpning: Är stötdämpningen lagom, dvs. varken för mjuk och svampig eller för hård och obekväm?

PRIS Det är de vägledande priserna som anges – ofta är modellerna billigare ute i butikerna eller på nätet.

SLUTBEDÖMNING Löparskornas helhetsbetyg bygger på en samlad bedömning av hur resp. modell fungerar i praktiken med tonvikt på alla testkriterier.

Se också vår stora testavdelning där vi testar löparskor.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig