Snabbare i lätta skor?

Om du ska delta i ett motionslopp så kan det vara värt att köpa ett par lätta löpskor. Men det finns en hake …

17 juni 2019

Man kan löpa snabbare om skorna väger lite mindre. Det är en vanlig åsikt bland löpare. Tanken är att ju mindre vikt man behöver transportera framåt för varje steg, desto mindre energi går det åt.

Men stämmer det verkligen? Och om det nu skulle stämma – hur mycket snabbare blir man? Den frågan har forskare vid University of Colorado bestämt sig för att undersöka.

30 sekunder på 5 km

Efter att ha studerat 18 duktiga löpare (under 20 min på 5 km) så har de kommit fram till ett svar. Och det är: 0,78 procent snabbare per 100 gram lägre skovikt. Eller knappt 10 sekunder snabbare på 5 km om man löper halvmilen på 20 min. – och ännu mer om man inte löper så snabbt.

Om du byter från ett par tunga mängdträningsskor på 700 gram per par, till ett par lättare tävlingsskor på 400 gram per par, så kommer det således att innebära en tidsmässig besparing på 30–40 sekunder på 5 km beroende på hur snabb du är.

Trötta muskler

Men innan du börjar att räkna ut hur många minuter du kan kapa på din maratontid genom att löpa i ett par lätta löpskor, eller genom att springa barfota, så är det viktigt att komma ihåg att det inte bara är skornas vikt som påverkar hur effektivt man löper i dem. Även stötdämpningen i skorna har stor betydelse. Särskilt efter 10–15 km då musklerna börjar bli trötta.

Faktiskt så visar en annan studie att löpskor som har bra stötdämpning kan göra att man löper 3–4 procent snabbare än om man löper barfota. Så det gäller att hitta en bra balans mellan vikt och dämpning i löpskorna.

Det kan också vara en bidragande orsak till att världsrekordet i maraton är satt i ett par relativt väldämpade skor, Adidas Adizero Adios Boost, som väger 460 gram per par.

Källor:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27327023/ http://journals.lww.com/acsm-msse/Pages/default.aspx?PAPNotFound=true

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: