Världens dyraste löparsko?
Världens dyraste löparsko?

Nike Zoom Vaporfly Elite säljs för ca 9 800 kr i snitt på nätet.

Hutlöst dyr Nike-löpsko

Den hajpade löparskon Nike Vaporfly Elite tillverkades bara i ett mycket begränsat antal, vilket har inneburit att de nu är hutlöst dyra.

9 januari 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

När den kenyanske maratonstjärnan Eliud Kipchoge i fjol löpte 42,2 km på 2 timmar och 25 sekunder på Monzas racerbana i Italien vid Nikes omtalade Breaking2-project, så använde han självklart Nikes nyutvecklade löparsko Zoom Vaporfly Elite.

Sedan Kipchoges drömprestation har många löpare över hela världen gärna velat ta på sig ett par Vaporfly Elite på fötterna, men nästan alla har fått ge upp. Och även om man har varit en av de lyckliga, så har man fått hosta upp en hel del slantar mer än vad ett par löparskor normalt kostar. T.ex. hade Nike en tävling i höstas där vinnarnas ”pris” var förköpsrätten till totalt 99 par Zoom Vaporfly Elite. Specialpriset för vinnarna låg på 500 euro (4 900 kr).

Omöjliga att få tag i

Eftersom Elite-modellen i stort sett är helt omöjligt att få tag på för vanliga motionärer, så säljs den enligt StockX i för hutlösa 9 800 kr (1 200 US dollar) i snitt på nätet. På eBay ligger priset i skrivande stund på drygt 14 000 kronor.

Hajpen runt Vaporfly Elite beror på att de ska kunna göra löparen som använder dem fyra procent mer effektiv. Enligt Nike ska man göra av med fyra procent mindre energi på att hålla samma fart som om man springer i företagets marathonracersko, Streak.

Om man drar sig lite för att lägga nästan 10 000 kr på ett par löparskor, så har Nike också lanserat en lite tyngre modell, Zoom Vaporfly 4%, som vanliga motionärer kan köpa för ”bara” ca 2 700 kr. Om de nu lyckas få ta tag i den. För även den modellen är svår att få tag i på grund av den kraftiga efterfrågan.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: