Skoköp

Undvik att slösa tid på bara titta på skon. Prova den på foten och känn hur den känns i stället. 

© iStockphoto

Fem vanliga misstag som många gör när de köper löpskor

Du vet säkert redan att det inte räcker med att bara klicka på nätet – du behöver också gå till sportaffären och prova löpskorna. Men det finns flera fallgropar du bör undvika i samband med skoinköpet.

21 januari 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

1. Du tänker inte på skons bredd och volym

Alla känner till sin skostorlek, men se till att också välja en sko som passar när det gäller bredden i såväl hälen, mittfoten som framfoten. Skon ska också ha plats för foten på höjden. Ett knep här är att det ska vara två fingrars bredd mellan de två översta snörningshålen när skon är knuten – varken mer eller mindre.

2. Du är orolig för att köpa för stora skor

Om du i vanliga fall har stl 43, så behöver du antagligen ha en löpsko i stl 43,5 eller kanske t.o.m. 44. Och nej, du snubblar inte över dina egna fötter bara för att du går upp en halv till en hel storlek.

3. Du fokuserar främst på utseendet

Glöm färgen, märket, mönstret och annat som saknar betydelse. Välj istället den sko som sitter bäst på foten, känns skönast att bära och som passar bäst till dina behov.

4. Du fokuserar för mycket på (fel) testrecensioner

Det kan vara bra att ta del av seriösa och opartiska testrecensioner, men det är inte alls säkert att en sko som får högsta betyg i ett test passar till just din fot. Och om avsändaren till testet dessutom ger ett mindre seriöst intryck, så bör du inte ta testresultatet på alltför stort allvar. Det är inte ovanligt att vissa märken sponsrar skribenter för att de ska testa deras skor. Det ger sällan en helt opartisk bild av skon.

5. Du köper skorna för sent

Köp dina nya löpskor lite i ”förtid”, och byt gradvis från de gamla till de nya skorna. Därmed vänjer du dig gradvis vid de nya skorna. Genom att växla mellan nya och gamla skor kan du också känna av lättare när de gamla skorna definitivt blir för gamla.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: