Bakterie-tröja
Bakterie-tröja

Ventilationshålen öppnas eller stängs automatiskt beroende på hur mycket personen svettas och hur mycket värme som utvecklas. 

© Hannah Cohen/MIT Media Lab

Science fiction-tröja gjord av kolibakterier för idrottare

Denna smarta tröja reagerar på idrottarens svett- och värmeproduktion och reglerar ventilationen därefter.

13 juni 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Forskare vid Massachusetts Institute of Technology i USA har utvecklat en smart sporttröja med svett- och fuktkänsliga celler, så att ju mer man svettas, desto mer öppnas tröjans ventilationskanaler.

MIT-forskarna har utvecklat tröjan av en speciell variant av E.coli-bakterier (inte någon av dem som gör människor sjuka), som kryper ihop eller utvidgar sig beroende på luftfuktigheten. Forskarna har lyckats att ”printa” en tvålagers struktur av dessa bakterier på naturlig latex.

Öppningarna i tröjan är dessutom placerade exakt efter kroppens svett- och värmezoner.

Mycket svett är inte alltid lika med hög värme

”Folk tror att svett och värme är samma sak, men det finns faktiskt kroppsdelar, t.ex. ländryggen, som producerar massor av svett, men inte särskilt mycket värme,” säger en av forskarna som ligger bakom utvecklingen av tröjan, Lining Yao.

Enligt hans kollega Wen Wang jobbar de just nu med att kombinera fluorescerande celler med sportkläder, så att man ska synas bättre i mörkret. Dessutom finns det, enligt forskarna, potential för att utveckla t.ex. sportkläder med doftegenskaper med hjälp av en liknande form av bioteknik.

Om du behöver en bra sporttröja, och om kolibakterier är lite för avancerat för din smak, så kan du just nu få en långärmad träningströja från Craft till rena fyndpriset om du tecknar en prenumeration på Aktiv Träning. Tröjan är tillverkad av ett behagligt och elastiskt material, och kan användas till i stort sett all slags träning. Läs mycket mer om tröjan här.

Källor: Science Advances och MIT

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig