Rätt klädd i skogen

Det går utmärkt att använda vanliga löparprylar men det finns även specialutrustning.

25 mars 2011 av Martin Kreutzer

Det behövs ingen speciell utrustning för att springa i skogen. Men det kan vara bra att leta fram gamla och väl använda löparkläder som man inte är så rädd om. Då gör det inte lika mycket om en kvist river hål i tröjan. De gamla, utslitna löpskorna kan också användas. Du behöver ingen speciell dämpning när du löper på ojämna skogsunderlag.

Har du spenderbyxorna på kan du investera i prylar som är specialdesignade för terränglöpning. De är lite slitstarkare och inte lika ömtåliga för smuts mm.

Keps En keps värmer huvudet samtidigt som den skyddar mot kvistar som kan slå emot ansiktet när man springer. Eventuellt kan man också behöva ett par sportglasögon med klara linser som skydd för ögonen.

Löparjacka En löparjacka av nylon är perfekt i terrängen. Det glatta materialet fastnar inte lika lätt i buskar mm.

Vantar Tunna fingervantar skyddar fingrar och händer. Ett par billiga vantar från något byggvaruhus duger bra.

Vätskebälte Ett vätskebälte med sportdryck ger energi om löprundan är lång eller om man springer vilse. Bältet underlättar också för att ta med mobilen.

Terrängbyxor Ett par tunna byxor av glatt nylon fastnar inte lika lätt i grenar mm. Samtidigt är det praktiskt med en vid passform.

Terrängsockar Tjocka sockar av ull skyddar mot skavsår. Ull gör dessutom att strumporna värmer även om de blir våta.

Terrängskor Terrängskor är en bra investering. De har en kraftig sula som ger bra fäste på mjukt underlag, en slitstark ovandel och en förstärkt mellansula. Hälen är också låg och stabil.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Använder du någon teknikpryl för att registrera din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig