© Getty Images.

Test av årets nya löparshorts

Det är kanske inte det plagg som man prioriterar högst när det gäller löputrustning. Men ett par bra löparshorts är oumbärliga att ha under sommarens löprundor. Vi har testat 19 av årets nya löparshorts.

22 juni 2015 av Martin Kreutzer

Ett par löparhorts har kanske ingen större praktisk betydelse för löpförmågan, men det symboliska värdet är desto större.

Det första tillfället på året då vädret inbjuder till shorts och nakna ben är en högtidsstund för många löpare. Och något av det bästa med sommaren är just känslan att få springa i kortbyxor. Den stora frågan är dock om man ska löpa i vanliga vida löparshorts eller i elastiska och mer kroppsnära tajts.

Den sistnämnda typen är praktisk men kan också upplevas som lite obekväm att visa sig i på allmänna platser. De är också varmare att ha på sig och det kan innebära problem då det är varmt och svettigt. Vanliga löparshorts är snyggare och det vida snittet gör att luften kan komma in och svalka låren.

Alternativet eller kompromissen till dessa två är så kallade hybridshorts – en kombination av tajts och shorts. Den varianten blir allt populärare och som testet visar så lyckas de bästa modellerna faktiskt kombinera det bästa från bägge världar.

Årets nya löparshorts

Ladda ned pdf:en nedan och se vårt stora test av 19 löparshorts. Vi har testat både vida löparshorts och hybridshorts och utsett en testvinnare i bägge kategorierna.

Så testar Aktiv Träning

Vi har utökat testet med löparshorts så att det både innehåller vanliga shorts och så kallade hybridshorts som är integrerade med ett par åtsittande tajts. Tonvikten har legat på bra allroundshorts med ett löst och ledigt snitt som passar till såväl lugna joggrundor som till tävlingar. Specifika splitshorts med slits, som många tävlingslöpare använder, har vi valt bort liksom korta tajts. Testet innehåller importörernas populäraste löparshorts inom de två olika kategorierna och det är därmed byxor som man kan förvänta sig att hitta hos de stora sportkedjorna och i särskilda löparbutiker. Alla shortsen har testats av våra erfarna löpare. Varje enskild modell har testats av flera löpare för att så många för- och nackdelar som möjligt skulle avslöjas. Som med alla andra klädesplagg gäller dock att den subjektiva upplevelsen av t.ex. passformen har stor betydelse. Man bör därför prova shortsen noga vid köptillfället.

TESTKRITERIER Vi har testat årets löparshorts utifrån följande kriterier:

  • Passform: Sitter löparshortsen bekvämt runt midjan, är de lätta att justera och sitter de kvar även när man springer?
  • Komfort: Känns löparshortsen innestängande och varma eller lagom luftiga? Hur bra är rörelsefriheten? Är det möjligt att röra sig fritt när man springer eller hoppar?
  • Detaljer: Om det finns fickor: hur rymliga är de? Och fungerar de som avsett även när man stoppar saker i fickorna? Finns det reflexer eller andra detaljer som skiljer någon byxa från de andra modellerna?
  • Kvalitet: Hur verkar kvaliteten på materialet i årets löparshorts och hur bra är olika detaljer som blixtlås och geléstroppar? Verkar byxan slitstark eller av dålig kvalitet?

PRIS Det är de vägledande priserna som anges – ofta är dock modellerna billigare i butikerna eller på nätet.

SLUTBEDÖMNING Slutbetygen för årets löparshorts bygger på en helhetsbedömning av användarupplevelsen med tonvikt på alla olika testkriterier.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig