© Istock

Test av löparjackor och löparvästar

Vinden är en tuff motståndare under löprundan, men med en bra löparjacka eller löparväst så slipper du frysa därute. Vi har testat 18 modeller.

11 augusti 2015 av Martin Kreutzer

Grundkravet på en bra och funktionell löparjacka eller löparväst är rätt enkelt: den ska framför allt utestänga vinden från kroppen. Men efter vårt grundliga test av marknadens bästa modeller kan vi redan nu slå fast att årets vindplagg kan mycket mer än bara det. Klädtillverkarna har verkligen gjort sig omaket att designa funktionella vindkläder med många genomtänkta detaljer.

Snittet är i de flesta fall kroppsnära – för att blåsten inte ska göra att en viss löparjacka eller löparväst fladdrar – utan att rörelsefriheten begränsas för det. Ventilationen är också bra generellt, mycket tack vare kvalitetsmaterial som har en perfekt balans mellan tillräckligt bra vindtäthet och lagom stora hål som gör att svetten kan förångas. Dessutom är många modeller så lätta att de snabbt kan tas av och stoppas ned i byxlinningen om det blir för varmt.

Totalt sett finns det många starka skäl att köpa ett vindplagg, oavsett om man föredrar en superluftig löparväst eller en vindavvisande löparjacka.

Hitta din nya löparjacka eller löparväst

Ladda ned pdf:en här nedan och se vårt stora test av 13 löparjackor och 5 löparvästar. Vi utser en testvinnare i bägge kategorierna och guidar dig till de bästa köpen.

Så testar Aktiv Träning

Vi har testat de mest relevanta jackorna och västarna på marknaden och försöker i möjligaste mån utvärdera varje enskilt plaggs styrkor och svagheter när det handlar om att utestänga vinden och ge bästa möjliga löpupplevelse. Vår panel av rutinerade testare är mycket bred och består av erfarna löpare i alla kroppsstorlekar. På så sätt ser vi till att få så bra återkoppling som möjligt av testarna som använt plaggen. Samtidigt har vi tagit höjd för den skillnad det kan vara att testa respektive produkt beroende på vilken kroppsbyggnad man har och hur snabbt man springer. Varje enskild löparjacka och löparväst har därför testats av flera löpare. Vi har testat alla plagg i realistiska höstlika förhållanden där det blåst rejält om öronen och duggat lätt. Det är då som alla styrkor och svagheter verkligen kan urskiljas och testet bjuder också på flera överraskningar. Varken priset eller vikten garanterar att du har valt den bästa produkten.

TESTKRITERIER Vi har testat vindplaggen utifrån följande kriterier:

  • Passform: Sitter plagget bra utan att fladdra, samtidigt som rörelsefriheten är bra?
  • Ventilation: Känns plagget för instängt och svettigt, eller hänger svettransporten med även när intensiteten ökar?
  • Vindskydd: Är plagget vindtätt och är överdelen designad så att vinden utestängs och hindras från att svepa in pga. för vida ärmslut eller liknande?
  • Detaljer: Ett vindplagg får gärna vara minimalistiskt. Men om det finns smarta, välfungerande detaljer så är det bra, precis som onödiga detaljer sänker betyget.
  • Pris: Hur väl stämmer priset överens med kvaliteten? Får man mycket för pengarna eller är priset för högt?

PRIS Det är de vägledande priserna som anges – ofta är dock modellerna billigare i butikerna eller på nätet.

SLUTBEDÖMNING Produkternas slutbetyg bygger på en helhetsbedömning av användarupplevelsen med tonvikt på alla olika testkriterier.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig