Kompressionstights
Kompressionstights

Strama kompressionstights verkar kunna minska muskeltrötthet, visar ny forskning.

© iStockphoto

Kan man löpa längre i kompressionstights?

Studie har undersökt effekten av kompressionstights under löpning. Både när det gäller muskeltrötthet och löpteknik. Köpläge?

6 november 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Strumpor, tights, shorts och t-shirts med kompressionsegenskaper har blivit populärt inom löparvärlden. Men nu visar en studie att det är slöseri med tid att dra på sig ett par superstrama tights om målet är att minska muskeltröttheten och därmed löpa längre.

En teori bakom effekterna av de strama klädesplaggen är att de minskar vibrationerna i musklerna, som annars är energikrävande. Det skulle i såna fall innebära att musklerna tröttas ut senare om man har på sig kompressionskläder.

Studien från Ohio State University visar dock att mindre muskelvibrationer inte kunde knytas till nedsatt muskeltrötthet.

Kompressionsstrumpor boostar återhämtningen

Försökspersonerna fick springa 2 x 30 min. på ett löpband i 80 procent av deras maxhastighet. Under det ena passet var de iklädda kompressionstights.

Deras puls mättes och löpbandet registrerade hur tungt de landade, och hur kraftfullt de sköt ifrån för varje löpsteg. Deras kroppshållning registrerades på millimetern med motion capture-teknologi, och både före och efter testet mättes deras benstyrka.

Resultatet visade ingen skillnad mellan kompressiontights och vanliga tights när det gällde muskeltrötthet.

Forskarna understryker dock att om man känner att ett par strama tights hjälper, så ska man självklart fortsätta att använda dem.

Medan kompressionstights alltså inte verkar ha någon effekt för löpprestationen, så visar en australiensisk studie att kompressionsstrumpor kan påskynda återhämtningen om man går med dem på sig i två dygn efter ett maratonlopp. 

Källa: Ohio State University Wexner Medical Center

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vem föredrar du att träna med?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: