Här är sommarens bästa löpartröjor

En tröja är inte bara en tröja. Det kan vi konstatera efter att ha hårdtestat 19 av sommarens nya löpartröjor. Se prisvinnarna och hitta din egen favorit bland alla olika modeller.

25 juni 2014 av Peter Bollerup Andersen og Martin Kreutzer

Det finns knappast något som gör en så inspirerad att springa en snabb löprunda, som den svenska sommaren med dess ljusa kvällar och milda temperaturer. Av den anledningen har vi hårdtestat 19 olika löpartröjor och utsett den bästa.

Under testperioden har en panel med vana löpare använt tröjorna i samband med löprundor i både värme och kyligare förhållanden. Tröjorna har provsprungits under såväl snabba intervallpass som lugnare långpass.

Imponerande testfält Jämfört med tidigare år har årets löpartröjor fler detaljer och nya, spännande funktioner. Dessutom är det tydligt att trender från modevärlden smittar av sig till löpartröjorna, och flera modeller har en mer ledig design än förut. Huruvida det är lyckat eller ej kan du läsa om i testet som är indelat i lång- resp. kortärmade löpartröjor.

Läs hela det stora testet med löpartröjor

Klicka här och läs hela det stora testet med sommarens nya löpartröjor.

Så testar Aktiv Träning

Vi har valt ut några av sommarens nya löpartröjor och testat dem grundligt. Den överordnade tonvikten har legat på komfortnivån i samband med svettiga träningspass. Vi har även tittat lite extra på om tröjorna sitter bra på kroppen och om de transporterar bort svetten effektivt. Vi har även noterat om det finns detaljer som höjer en tröjas funktionalitet över genomsnittsplagget. Alla tröjorna har testats av flera mycket erfarna löpare som under årens lopp har deltagit i många olika tester. Deltagarna i testpanelen varierar både när det gäller längd och vikt för att vi ska få en så bred bedömning av tröjorna som möjligt. Användarupplevelsen beror nämligen i hög grad på varje löpares kroppsstorlek och unika preferenser.

TESTKRITERIER Vi har testat tröjorna utifrån följande kriterier:

  • Kvalitet och design: Hur är kvaliteten och materialet? Utstrålar det kvalitet och lyx, eller verkar det ”billigt”?
  • Passform och komfort: Hur upplevs passformen och komforten? Tröjan ska sitta bra även när löptempot ökar och man är genomsvettig. Sömmarnas placering betyder också mycket för komfortnivån, i synnerhet om de sitter i armhålorna eller över axlarna där de kan skava om man tar på sig en löparryggsäck.
  • Funktionella detaljer: Synliga reflexer, dragkedja, förstärkt nackparti, fickor och andra detaljer kan förbättra helhetsintrycket. Men det gäller bara om detaljerna är praktiska och tillför ett mervärde. Överflödiga eller dåliga detaljer är dock värre än om det inte finns några alls.

VALUTA FÖR PENGARNA Avslutningsvis har produkterna värderats i förhållande till sitt pris, alltså hur starkt sambandet är mellan produkten och priset. Det är de vägledande priserna som anges – ofta är dessa lägre i butikerna eller på nätet.

SLUTBEDÖMNING Slutbetyget bygger på en helhetsbedömning av användarupplevelsen med tonvikten lagd på alla olika testkriterier.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig