© Istock

Här är framtidens träningsprylar

Producenterna tävlar om att vara först med nästa genombrott när det gäller teknikprylar. Det har redan lett till stora framsteg, men också till ett par mindre.

18 mars 2016 av Claus Cancel - Radio24syv.

Tänk dig att du kan se på din cykeldator att det närmar sig en bil bakifrån. Eller att dina löpskor själva kan ändra dämpningen i sulan beroende på din vikt och löpstil. Eller att du kan titta på en karta i dina cykelglasögon var du ska köra.

Låter det som rena framtidsvisionen? Det är det inte. Prylarna finns redan på marknaden. De har bara inte slagit igenom på allvar, men de visar vad som är på gång.

Vi har valt ut sju spännande och mer eller mindre användbara teknikprylar som ger en försmak av framtiden. Se dem här nedan.

MÄT DIN MUSKELSTYRKA Skulpt Aim skulpt.me Många badrumsvågar kan ge en fingervisning om fettprocent och muskelmassa. Men mätningen är inte helt tillförlitlig – den säger inte heller något om var fettet och musklerna sitter. Det kan Skulpt Aim göra, en pryl som mäter muskelmassa lokalt på kroppen. Om den t.ex. sitter på överarmen så mäter den de omkringliggande musklerna och visar hur mycket som är muskler och hur mycket som är fett.

SULA MED BLUETOOTH Digitsole digitsole.com Placera Digitsole i skorna och anslut den till mobilen via bluetooth. Sulan håller koll på hur många steg du går och kan även informera dig om på vilken höjd du befinner dig. Fryser du om fötterna kan sulan självklart också värma fötterna. Kommer ut på marknaden i slutet av året.

ELEKTRISK HUVUDVÄRKSMEDICIN Quell Relief quellrelief.com Har du ont i ryggen, musklerna eller huvudet, så spänn fast Quell bak på benet och vänta 15 minuter. Via elektriska impulser får hjärnan reda på att den ska lindra smärtan i det värkande området. I den medföljande appen kan du se ditt smärtmönster. Finns redan på marknaden i USA. Pris: ca 2 500 kr.

SÖMNMÄTAREN STYR VÄRMEN Jawbone Up3 jawbone.com Jawbone, som tillverkar aktivitets- och sömnmätare, har ingått ett partnerskap med Nest, som bland annat tillverkar elektroniska termostater. Detta partnerskap har lett till att sömnmätaren kan informera elementen om när du går och lägger dig, och därefter skruvas värmen ned. Om du börjar frysa på natten för att du t.ex. sparkat av dig täcket, så skruvas värmen självklart upp automatiskt.

SKORNA SKVALLRAR OM DIG Lenovo Smart Shoe lenovo.com Lenovo, som i vanliga fall tillverkar datorer, vill nu också visa sig i träningsbranschen. De har utvecklat ett par konceptlöpskor, som håller koll på din puls, temperatur och andra data när du tränar. Skorna har självklart små skärmar på sidorna som med smileys visar vilket humör du är på. Skorna kan också informera dig om i vilken riktning du ska – om du undrar. Det är fortfarande ovisst om skorna kommer ut på marknaden.

INTELLIGENT YOGAMATTA Smartmat smartmat.com Yogaövningar ska utföras på rätt sätt och kroppen måsta vara i balans. Det kan denna intelligenta yogamatta hjälpa till med. Den är försedd med sensorer som känner av om du gör ”downward dog” på rätt sätt och om du fördelar vikten rätt mellan armar och ben. Mattan kommunicerar med mobilen via bluetooth. Kommer ut på marknaden senare i år.

SHORTSEN LÄSER AV DIN LÖPSTIL Lumo Run lumobodytech.com Lumo Run heter ett par nya elektroniska löparshorts. Förutom att mäta hur långt och snabbt du löper, kan de elektroniska sensorerna i byxan känna av om du rör dig på rätt sätt när du löper. Shortsen ansluts till mobilen via bluetooth. Shortsen och de elektroniska sensorerna kan som tur är maskintvättas. Går att förbeställa för ca 1 000 kr i USA.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig