© iStock

Ska jag dricka vatten eller sportdryck - och när?

När passar det bäst att dricka vatten när man tränar? Och när har jag behov av socker och salt?

Vårt behov av vätska, energi och salt är individuellt och beror bland annat på kroppsstorlek, hur hårt du tränar och lufttemperaturen. Men det finns några tumregler som är värda att lägga på minnet. Kolla t.ex. in tidslinjen nedan.

En annan tumregel säger att det är viktigt att börja dricka tidigt. Om du planerar att träna längre än en timme, så ska du inte vänta en timme med att dricka. Drick istället regelbundet under hela träningspasset, och vänj dig vid att dricka 2–3 gånger i timmen. Varje gång bör du bara dricka 2–2,5 deciliter så att du undviker att samla på dig en massa vätska som ligger och skvalpar i magen.

Drick också regelbundet när du tränar utomhus på vintern – när du är klädd i flera klädlager så svettas du en hel del även när det är minusgrader.

>> Få massor av tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<

Vand og energi drik
60 min.

VATTEN Vatten är det första du behöver. Efter ca en timmes träning börjar prestationsförmågan att försämras pga. vätskebrist. Varma sommardagar sker detta ännu tidigare.

75-90 min.

SOCKER Behovet av kolhydrater uppstår oftast efter 75–90 min. Om du planerar att träna längre tid än så bör du börja att dricka sportdryck innehållande 6–8 procent kolhydrater tidigt under passet.

1½-2 timmar

SALT Först efter 1,5–2 timmars träning börjar kroppen att få saltbrist. Välj sportdryck tillsatt med elektrolyter som finns i många sportbutiker. Eller häll en knivsudd salt i en vanlig sportdryck. Varma sommardagar kan behovet av salt dock uppstå redan efter en timmes hård träning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig