Naturlig dopning
Naturlig dopning

Lagen från en glasburk med inlagd gurka kan effektivt motverka muskelkramp. 

© iStockphoto

Laglig dopning: Från koffein till inlagd gurka

Här är fem prestationshöjande medel som alla idrottare kan stoppa i sig med rent samvete.

3 juli 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

1. Koffein: 

Har en väldokumenterad prestationshöjande effekt på upp till ett par procent. Det låter kanske inte så mycket, men det kan självklart vara skillnaden mellan att göra ett bra lopp och att sätta nytt personligt rekord. Koffeinet påverkar nervsystemet på ett sätt som gör att man inte registrerar trötthet i lika hög grad som annars.

2. Rödbetsjuice: 

Flera studier har visat en ökad prestationsförmåga efter ett intag av en halv liter rödbetsjuice. Det verksamma ämnet är nitrat, som i kroppen omvandlas till nitrit som gör att blodkärlen att slappna av och underlättar syreupptagningsförmågan. Rödbetor hjälper antagligen inte elitidrottare, men motionärer kan förvänta sig en ökad prestation på ett par procent.

3. Bakpulver: 

Består av det aktiva ämnet natriumbikarbonat, som potentiellt kan neutralisera en del av mjölksyraansamlingen i musklerna och därmed bidrar till att du orkar hålla farten uppe längre tid. Biverkningarna är dock bl.a. kraftig diarré.

4. Lagen från inlagd gurka: 

Genom att dricka en shot med lagen från en glasburk med inlagd gurka kan man enligt en amerikansk studie förkorta den tid en muskelkramp pågår med knappt 50 procent. Det krävs dock att man har med sig en liten flaska med lagen från den inlagda gurkan under t.ex. ett maratonlopp, så att man kan dricka vätskan i samma ögonblick som man drabbas av kramp.

5. Choklad: 

En studie med motionscyklister visade att de efter två veckor med en konsumtion av 40 g mörk choklad dagligen, gjorde av med mindre syre vid en måttlig hastighet och körde längre sträcka under ett maxtest som pågick i 2 min.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig