© Colourbox

Supermat: valnötter

Valnötter är en fullpoängare när det handlar om innehållet av hjärtvänliga antioxidanter. I kombination med kycklingbullar blir det en perfekt måltid.

6 oktober 2014 av Martin Kreutzer

Supermat

Valnöten är kanske inte den populäraste nöten i köket. Och det är faktiskt lite synd och oförtjänt, för när det handlar om hälsa och smak så är valnöten svår att överträffa.

Först och främst är valnötter en utmärkt källa till essentiella omega 3-fettsyror, som är en viktig beståndsdel i hjärnan. Med ett innehåll på 7,5 gram omega-3 per 100 gram är valnötter ett av de bästa valen i växtriket. Förutom fettsyror är de också rika på B6-vitamin, vilket är viktigt för ämnesomsättningen i kroppen och som dessutom hjälper till med att bilda röda blodkroppar som transporterar runt syre i kroppen.

Till sist får vi inte glömma att nämna valnötens höga innehåll av antioxidanter. De är bra för hjärtat och förebygger inflammationer och sjukdomar.

Optimal effekt!

  • Bästa valet: När det gäller nötter är valnötter vår favorit. Förutom att de är roliga att knäcka, så är de också en utmärkt källa till en rad olika nyttigheter. Att valnöten liknar hjärnan är säkert bara en slump, men med sitt höga innehåll av omega-3 och sina kraftfulla antioxidanter är den bra även för hjärnan.
  • Bästa tillagningen: Fettsyrorna i valnöten är fleromättade. Det innebär att det finns en massa känsliga bindningar som förstörs om du tillför värme. Det bästa sättet att använda valnötter är därför i rå form, t.ex. som nyttogodis eller i en sallad.
  • Bästa tillbehören: Valnötter bidrar med nyttigt fett, fibrer och långsamma kolhydrater. De är emellertid inte särskilt rika på protein, och just därför passar det bra att kombinera nötterna med kyckling i en god caesar- eller rödbetssallad. Då gör samspelet mellan de feta valnötterna och den magra kycklingen att både smaken och mättnadskänslan blir bättre.

Recept på kycklingbullar med valnötter, persilja, röd paprika och fetaost: Klicka här!

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad vill du uppnå med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig